Burgerparticipatie

Burgerparticipatie is een woord dat regelmatig wordt gebruikt. Het is tevens een containerbegrip, waardoor discussie over het onderwerp lastig is. Want waar hebben we het over? Over inspraak of gaan we een paar stappen verder? Gaat het over het vóóraf inwinnen van meningen door het college en raadsleden of geven we burgers die samen een initiatief nemen voor het oplossen van maatschappelijke vraagstukken de ruimte?

De VVD juicht dergelijke initiatieven toe. De vormen zijn talrijk: beheer van openbaar groen, opruimen van zwerfvuil, buurtpreventieteams, etc. Het sluit naadloos aan bij ons streven naar een krachtige, adequate overheid met gezonde overheidsfinanciën. De VVD vindt het belangrijk dat de gemeente innovatieve en creatieve initiatieven door inwoners, die van belang zijn voor de samenleving, faciliteert en stimuleert. Bijvoorbeeld door het geven van advies, het delen van specifieke kennis, het wegnemen van overbodige regels en het leggen van verbindingen met bedrijven en instanties.

De VVD vindt het tevens belangrijk inwoners vroegtijdig te betrekken bij de besluitvorming. De gemeenteraad (als volksvertegenwoordiger) heeft hierin  een eigen verantwoordelijkheid. U kunt meedenken,  uw mening geven, inspreken etc. Bijv. in het geval van de bomen aan de Loskade is er vele maanden de tijd geweest om meningen van burgers te vragen, handtekeningen te verzamelen en specialisten te horen.  Uiteindelijk is er in de commissie gedebatteerd . Hierbij komen naast de participatie van de burgers ook de meningen en doelstellingen van de raadsleden (partij met achterban) aan bod. In de raadsvergadering wordt dan uiteindelijk een besluit genomen. De VVD is ervan overtuigd dat dit een juiste manier is van het betrekken van de burgers vóór het nemen van een raadsbesluit. De burgers verwachten dat raadsleden duidelijk, onderbouwd en slagvaardig hun besluit nemen. U moet vertrouwen kunnen hebben in de raad als uw vertegenwoordiger. Moeten raadsleden dan besluiteloos en onduidelijk zijn, door een genomen raadsbesluit in te trekken?