Vluchtelingenbeleid - 2e AZC in Middelburg

(het volledige artikel uit de PZC van 19-07-2016 treft u als bijlage onderaan dit bericht aan)

De VVD heeft in 2014, in verband met de komst van een asielzoekerscentrum in Swerfrust, aandacht gevraagd bij het college om met het COA sluitende afspraken te maken over:

- het maximale aantal asielzoekers dat wordt opgevangen,

- begeleiding van de asielzoekers,

- communicatie met de omwonenden,

en het college verzocht om zelf ook maximaal in te zetten op communicatie met de omwonenden (nu en nadat de huisvesting is gerealiseerd), monitoring van de effecten van de huisvesting van deze groep en de beheersbaarheid ervan. Deze motie werd toen niet gesteund door de raad. 

De strekking is om de direct betrokken inwoners zo veel mogelijk te betrekken bij de verandering in hun omgeving. Ook nu, exact 2 jaar na het indienen van de motie en nu er onderzocht wordt waar een eventueel 2e AZC gevestigd kan worden, roept de VVD wederom op om de omwonende te betrekken bij de locatiekeuze (zie amendement).

In het raadsvoorstel worden de kaders vastgesteld. Echter, over de communicatie en het betrekken van de inwoners van Middelburg bij de locatiekeuze is geen kader opgenomen.

Middelburg zal in redelijkheid moeten bijdragen aan de opvang van vluchtelingen en asielzoekers. De opvang van een groep asielzoekers vraagt om specifieke begeleiding door het COA en gevoelens van onveiligheid en onzekerheid bij de Middelburgse bevolking moeten serieus genomen worden.

Met andere woorden: het huisvesten van vluchtelingen en asielzoekers vereist draagvlak bij de inwoners die daar direct mee te maken krijgen (inwoners en vluchtelingen worden voor een bepaalde tijd buren van elkaar). 

Het draagvlak bij de inwoners vraagt om enerzijds een open en heldere communicatie en anderzijds om op integere wijze in te spelen op de oprechte zorgen over bijvoorbeeld het maximale aantal, de begeleiding van asielzoekers en de veiligheid.

Draagvlak onder de inwoners en wederzijdse verdraagzaamheid zijn heel belangrijk.

Het is daarom van het grootste belang om vanaf het begin van een eventueel traject voor een locatiekeuze, met de inwoners/omwonenden in gesprek te gaan en te communiceren over hun wensen en bedenkingen. Goed luisteren en daarna handelen, schept een vertrouwensband. Inwoners accepteren meer wanneer ze zich begrepen en serieus genomen voelen. Een tijdig en inhoudelijk sterk communicatieplan biedt daarvoor een belangrijk handvat.

Een meerderheid van de raad steunde de ontwikkeling van een goed communicatieplan (kader 2d), maar vond het niet nodig om direct omwonenden maximaal te betrekken bij de uiteindelijke locatiekeuze (kader 2e)! En dat in een gemeente waar we burgerparticipatie een groot goed vinden.....