De Oostkerk en overige monumenten

Middelburg is rijk aan tal van monumenten en de vijfde monumentenstad van Nederland. De gemeente Middelburg telt meer dan 1150 rijksmonumenten.

De gemeente Middelburg wil er alles aan doen om het de Oostkerk te behoeden voor verval en een nieuwe bestemming te geven. De provincie voelt er echter niks voor om een half miljoen euro te storten in een speciaal fonds voor de redding van de Oostkerk. Dat maakt de kans kleiner dat een reddingsplan van de Protestantse Gemeente Middelburg (PGM) en Vereniging Hendrick de Keyser zal slagen. Voor dat reddingsplan is ook een half miljoen euro gevraagd aan de gemeente. De VVD Middelburg vindt historisch besef, vooral voor de jeugd, van groot belang en is daarom voorstander van het behoud van cultureel erfgoed. 

Samen met alle partijen in de raad heeft de VVD dan ook een motie ingediend die het gemeentebestuur oproept er alles aan te doen om de Oostkerk te behouden.

Daarnaast is zij mede indiener van een motie om te onderzoeken welke gevolgen een (eventueel) afschaffing van de fiscale aftrekbaarheid voor onderhoud van monumenten voor Middelburg heeft. Met het afschaffen van deze stimulans bestaat het risico dat woonhuismonumenten geleidelijk verloederen. Dat is niet goed voor Middelburg. 

Van André Bosman begrepen we dat ook in de 2e kamer kritische vragen zijn gesteld over de voorgenomen wijziging en hoe de minister wil overstappen van een fiscaal model naar een subsidieregeling.

Aukje de Vries (collega 2e kamerlid van André Bosman): "ik heb het gevoel dat het ten koste gaat van onze monumenten". Met de subsidie wordt namelijk achteraf bepaald of ergens geld naartoe gaat. Zij vreest dat dit bewoners van monumenten afschrikt om aan renovatie te beginnen.