Porthos!

De raad in Middelburg heeft in grote meerderheid besloten om te kiezen voor een tijdelijke uitbreiding voor de duur van 1 jaar en tegelijkertijd in 2017 een breed debat te voeren over de (her)positionering van Porthos.

Op basis van 3 rapporten (K+V; BMC en Rekenkamer rapport) is er een beeld ontstaan over Porthos dat:

  • Cliënten (nog) tevreden zijn over de wijze van afhandeling van hun zorgvraag.
  • De bedrijfsvoering, processen en aansturing beter kan en moet;
  •             Beleidsmatig (Walcheren voor elkaar) er diverse verbeteringen nodig zijn (bestuurlijke aansturing)

De VVD is van mening dat we thans sec naar het voorliggende raadsvoorstel dienen te kijken. D.w.z. besluiten om per 1 januari a.s. het aantal formatieplaatsen uit te breiden. Het voor ons meest zwaarwegende argument hiervoor is om de continuïteit van de toegang en zorg  voor de burgers van Middelburg te waarborgen.

 

Daarnaast is de VVD van mening dat we diverse discussies niet met elkaar moeten gaan vermengen (ingedachte een eerder advies van de rekenkamer om niet verschillende dossiers “aan elkaar te knopen”). Voorts volgen er nog diverse adviezen (o.a. naar aanleiding van het rapport K+V).

In het korte tijdsbestek sinds het verschijnen van de rapporten (deze zijn in de afgelopen 14 dagen beschikbaar gekomen) kunnen we met de beste wil van de wereld geen wel overwogen besluit nemen en debat voeren over:

·         De locatie van Porthos (bedrijfsvoering)

·         Hoe wordt Porthos bestuurlijk aangestuurd (positionering)?

·         Wel of niet samen met Vlissingen en Veere? En moet het beleid dan gelijkgeschakeld worden?

·         Op welke wijze moet de pentekening eventueel worden gewijzigd? (zijn de kaders wel goed en duidelijk geweest?) Of moet de pentekening in de prullenbak en beginnen we overnieuw?

·         Moeten we het “Bevelands model” volgen of niet? Is de integrale behandeling van cliënt dossiers dan wel geborgd?

·         Waarom is Porthos zo groot?

·         Overige…

 

Vooruitlopend op het debat over de diverse rapporten is de denkrichting van de VVD  dat de focus, net als in het actieplan voor Orionis, weer gericht moet zijn op de kerntaak van Porthos. We zeggen dan ook “back to basic”, doen wat we moeten doen, verantwoordelijkheid nemen voor waar we voor moeten staan en dat is de toegang tot de zorg leveren (en waarborgen) voor onze burgers. En wordt er dan een keer een bakfiets aangeboden en het blijkt achteraf dat het met een buggy ook kan, dan is dat maar zo. Bureaucratie kost veel meer en leidt tot veel meer frustratie op alle fronten.

 

Kaders die de VVD in het debat zal meegeven zijn:

  • Toegang te allen tijde waarborgen;
  • Integrale dienstverlening (integraal de problematiek onderkennen én aanpakken);
  • Geen bestuurlijke drukte of diverse overlegtafels waar cliënt dossiers worden besproken (één is genoeg);
  • Stoppen met formulieren, afvink lijstjes etc.;
  • Maatwerk leveren, waarbij de klant centraal staat;
  • Preventie moet een prominente plek krijgen. Voorkomen is beter dan genezen!
  • Binnen de beschikbare budgettaire ruimte (is de huidige vorm van aanbesteden en contracteren wel de juiste? Ook i.v.m. de accountantscontrole!);