Zienswijze op het Bod aan de gemeente Middelburg van Woongoed Middelburg en WBV Arnemuiden

In de laatste raadsvergadering (26 september jl.) is onder andere gesproken over “het bod” van Woongoed Middelburg.

De VVD vindt de uitgangspunten, zienswijzen zo u wilt voor de nieuw te maken prestatieafspraken in de kern goed. Er wordt ingezet op het levensloopbestendig maken/bouwen, duurzaamheid/energiezuinigheid en inzet om, samen met andere partijen het voorzieningenniveau in de woonservicezones te behouden.

Kleinschalige locaties passen het best bij de trends op de markt. De overheid moet deze manier van bouwen opnemen in haar ruimtelijke plannen. Door kleinschaligheid worden huizen gebouwd met een eigen identiteit en kan worden ingezet op kwaliteit en duurzaamheid. Denk aan aandacht voor levensloopbestendig bouwen, energiezuinigheid en het keurmerk veilig wonen.

De VVD Middelburg wil zich inzetten voor woningbouwprojecten met eigen duurzame energieopwekking en ‘op de zon’ bouwen.

Het achterblijven van de bouw van betaalbare koopwoningen is een belemmering voor starters en doorstromers. De VVD Middelburg maakt zich sterk voor diversiteit in de bouwprojecten met sociale huurwoningen, duurdere segment huren en starterswoningen in de koopsector. Wij zijn voorstander van het eigenwoningbezit.

De VVD Middelburg kijkt ook naar de duurdere sector eigen woningen en maakt zich sterk voor grotere appartementen in het centrum en de mogelijkheden voor landgoedregelingen. Er moeten voldoende vrije kavels beschikbaar zijn waar toekomstige bewoners hun individuele woonwensen kunnen invullen. En er moet voldoende ruimte zijn voor particulier opdrachtgeverschap en consumentgericht bouwen, binnen de grenzen en regels die voor het publieke belang wenselijk zijn. 

Er moet ruimte worden gegeven aan nieuwe concepten voor toekomstbestendig bouwen. De VVD Middelburg steunt initiatieven om te stimuleren dat huurders hun woning kunnen kopen.

Voldoende ruimte in de woonwijken voor zorgzoekende kwetsbare groepen is en blijft nodig. De VVD Middelburg stelt zelfstandigheid en zelfredzaamheid voor senioren en andere zorgbehoevende bewoners van Middelburg voorop. Cruciaal hiervoor zijn een adequaat woningaanbod, voldoende aanbod aan diensten en zorg thuis en in de woonservicezones, een veilige omgeving en bereikbare voorzieningen.