Verkenning ‘Afvalbeleid’ in het kader van Heroriëntatie gemeentelijke taken

De gemeente Middelburg is bezig met een kerntaken discussie. De raad wordt hierover met regelmaat geïnformeerd en ontvangt een voorstel hoe om te gaan met een bepaalde taak.

Deze maand was er o.a. een voorstel over de (wettelijke) taak “afval –inzameling). De VVD heeft dit voorstel uiterst kritisch bestudeerd en hier naar gekeken en deze keer niet met de bril op  ‘wat je kan privatiseren dat moet je doen’. Immers voor je het weet heb je dan het kind met het badwater weggegooid. Een aantal jaren geleden speelde dezelfde zaak in de gemeente Kapelle achteraf bleken zij duurder uit te zijn. Voor de VVD speelt ook nog mee dat deze ambtenaren de ambassadeurs van onze gemeente zijn, die het prima doen. Wij komen nog heel veel onzekerheden hierin tegen voordat wij een definitief standpunt hierin kunnen nemen. Het onderzoek dat de gemeente eerst nog wil uitvoeren of de Zeeuwse Reinigings Dienst (ZRD; Middelburg is hier aandeelhouder van, zij exploiteert tevens de milieustraat in Middelburg en haalt in enkele Zeeuwse gemeente het afval op) ook in Middelburg het afval kan inzamelen en/of er een andere vorm van samenwerking kan zijn, wachten we af.

Belastinggeld is verdiend door onze ondernemers en inwoners. Daarom wil de VVD-Middelburg steeds bekijken of wat de gemeente doet nog zinvol en noodzakelijk is. Voordat we nieuw geld uitgeven, kijken we of het niet met bestaande middelen kan of dat het anders moet.