Financiële positie Gemeente Middelburg: vooruitgang maar nog steeds precair.

Maar…één zwaluw maakt nog geen zomer.

De gemeentelijke financiële positie is nog steeds precair. Over 2015 waren de risico’s berekend op € 18,4 miljoen, op jaareinde 2016 zijn deze risico’s berekend op € 30,1 miljoen.

Belangrijkste risico hierin betreft (nog steeds) de (over) waardering van de grondexploitaties en strategische gronden. Bijvoorbeeld voor de Trekdijk en de Cleene Hooge.

De kwantificering van dit risico neemt sterk toe doordat overeenstemming tussen de Walcherse gemeenten uitblijft. De provincie heeft aangegeven dat dit gevolgen kan hebben voor de honorering door de provincie van toekomstige bestemmingsplannen. Dit zou kunnen betekenen dat gronden dienen te worden afgewaardeerd naar agrarische waarde. Mogelijke gevolgen: opnieuw bezuinigingen en/of lastenverzwaring.

 

Daarnaast is de schuldenpositie van de gemeente nog steeds fors (€ 230 miljoen ultimo 2016) en zijn er ook nog de nodige risico’s ten aanzien van de WMO en Jeugdzorg. Een sluitende gemeentebegroting zonder lastenverzwaring voor bewoners en ondernemers, daar gaat de VVD-Middelburg voor!