Actieplan binnenstad: goed vertrekpunt voor gezamenlijke aanpak

De VVD Middelburg vindt het centrum van Middelburg een zeer belangrijke economische motor. De combinatie van hoge diversiteit aan winkels en horeca en de monumentale binnenstad moeten we gezamenlijk versterken. De gemeente dient samen met de ondernemers en vastgoedeigenaren de binnenstad divers, sterk en aantrekkelijk te houden. In recente artikelen en publicatie (o.a. afgelopen zaterdag in de PZC) wordt er op gewezen om “spektakel te bieden en te verrassen”.

Middelburg is na Haarlem en Apeldoorn de stad met het meest gevarieerde winkelcentrum van Nederland. Daarnaast behoort Middelburg tot de beste steden om te werken, blijkt uit onderzoek van Intermediair. Bij het onderzoek werd vooral gekeken naar de hoogte van het salaris van werknemers in de stad, de prijs per vierkante meter woonhuis, de kwaliteit van leven (voorzieningen, veiligheid en woonomgeving) en de werkgelegenheid.

De VVD vindt het actieplan voor de binnenstad een zeer goed vertrekpunt om in gezamenlijkheid met de ondernemers, horeca en overige betrokken te komen tot concrete acties. Wat ons betreft niet eindeloos blijven praten maar overgaan tot uitvoering onder leiding van een krachtige regiegroep.

De VVD sluit aan bij hetgeen reeds in de commissievergadering is geopperd om een hoorzitting te houden over de binnenstad. Samen met andere partijen (CU, PvdA, D66, LPM en CDA) heeft de VVD een amendement hiervoor ingediend. 

Wel vinden wij, het zal u niet verbazen, dat ieder (o.a. winkeliers en vastgoedeigenaren) zijn verantwoordelijkheid heeft en houdt. Dat geldt ook voor de gemeente, die, wat ons betreft, vooral faciliterend zal zijn; zorg voor minder regels. Ga op zoek naar de “ja” i.p.v. te kijken waarom iets niet zou kunnen.

Zorg voor een goede bereikbaarheid en optimalisering van de parkeerfaciliteiten, zijn voorbeelden van verantwoordelijkheden van de gemeente. Wat de VVD betreft, wordt het parkeerbeleid opnieuw geëvalueerd en in de experimenten wordt het (opnieuw) gefiscaliseerd parkeren op het Walplein (achter de HEMA) meegenomen. Nu is dit plein voorbehouden aan vergunninghouders. Overdag is het zo goed als leeg. In het actieplan voor de binnenstad staat als één van de wensen om parkeergelegenheid dichtbij het centrum te hebben om een snelle boodschap in de stad te kunnen doen. Eerder heeft de VVD ook al geuit dat een autoluwe binnenstad niet betekent dat deze onbereikbaar of ontoegankelijk wordt!

Het actieplan richt zich uiteraard op de binnenstad. Maar denk ook na over en zoek de samenwerking op om innovatieve combinaties te maken met de Mortiere-boulevard en het ZEP zodat er sprake is van een versterking van elkaar.