Uw zorg, uw vrijheid

De gemeente voert veel taken uit om mensen te helpen bij werk, onderwijs, opvoeding en ondersteuning. Door taken, die bij elkaar horen, te koppelen, kunnen zaken beter op elkaar afgestemd worden en mensen met maatwerk worden ondersteund.

In Middelburg is Porthos de centrale locatie voor Zorg en Jeugd. De doorontwikkeling van Porthos is van belang voor het slagen van de WMO en Jeugdwet die de gemeente zal gaan uitvoeren.

De VVD Middelburg wil een gemeente waarin mensen zelfredzaam zijn en zich vrij kunnen ontplooien. Dat betekent ook dat mensen die (tijdelijk of permanent) niet volledig zelfstandig kunnen functioneren, gebruik kunnen maken van ondersteuning. Voor een deel moet de gemeente die ondersteuning bieden.

Het uitgangspunt moet daarbij zijn: één gezin, één hulpverlener, één plan.

Iedere inwoner heeft talenten en mogelijkheden. Dit geldt ook voor mensen die tijdelijk of permanent een beperking hebben. De VVD Middelburg vindt dat niet het aanbod aan zorgproducten centraal moet staan, maar de behoefte aan zorg die iemand nodig heeft. De gemeente voert daarbij de regie.

 De VVD zal zich inzetten voor het PGB in de zorg omdat het de inwoners de mogelijkheid biedt op hun eigen manier de zorg in te kopen die ze willen.

Als een inwoner bepaalde zorg nodig heeft, wordt altijd een persoonlijk gesprek gevoerd. Daarin worden de vraag naar zorg en de achterliggende redenen in kaart gebracht. Daarbij geldt het principe ‘één vrager en daarbij passende zorg’. Op die manier wil de VVD de bureaucratie verminderen.

Bij het verlenen van zorg moet gekeken worden naar wat mensen wél kunnen in plaats van wat ze niet kunnen. Dit is voor de VVD een heel belangrijk uitgangspunt. Immers, je hébt dan misschien een beperking, je bént niet je beperking.

Wat de VVD betreft wordt de zorg in de directe omgeving aangeboden: eerst lokaal, dan regionaal en dan pas nationaal.