Samenwerking op Walcheren

De laatste weken wordt er veel gesproken over één gemeente “Walcheren”. Bij elke verkiezingen leeft dit op, om na de verkiezingen weer als een kaars te doven. Toch speelt er nu meer, door de nieuwe taken die de gemeente krijgt, wordt er terecht gevraagd of de gemeenten wel groot genoeg zijn.

 

Onderzoek toont aan dat voor de inwoners een gemeente van 30.000 tot 50.000 inwoners het meest ideaal is. Voor gemeentelijke organisaties is die grens 80.000 tot 100.000 inwoners. Ik denk dat het de kunst is om “echt” de eerste overheid te zijn voor onze inwoners, maar ook een adequate, krachtige gemeentelijke overheid.

Persoonlijk vind ik dat samenwerken op basis van vertrouwen moet gebeuren, anders gaat het niet werken. Daarnaast moet de dienstverlening naar U toe verbeteren. En draagvlak voor samenwerken moet van onderaf komen. U staat centraal en moet van samenwerking de vruchten kunnen plukken.

Afgelopen periode hebben de gemeenten op Walcheren en Schouwen-Duiveland de handen ineen geslagen om op verschillende onderdelen van de ambtelijke organisatie te gaan samenwerken. Dit om de kwetsbaarheid te verminderen en de efficiency en doelmatigheid van de organisatie te versterken. We kiezen voor die samenwerkingen geen aparte organisatie maar voor gastheerschap. Zo doet Middelburg belastingen en Vlissingen de ICT. Hierdoor worden de organisaties sterker en kunnen zij beter anticiperen op veranderingen waardoor de kosten beter beheerst worden. Deze ingeslagen weg wil ik de komende periode voortzetten.

Overigens denk ik dat “Walcheren” als 1 gemeente geen goede keuze is. Buiten Zeeland weet niemand waar het ligt. Middelburg, maar ook Vlissingen en Veere, zijn klinkende namen in Nederland en daar buiten. Deze unieke namen moeten we behouden en versterken. Dit staat los van hoe we het georganiseerd hebben.