De kaderbrief: Meer C.B.S. graag!

Bij de beschouwingen in 2018 heb ik betoogd dat we in de komende jaren, te beginnen in 2019, ons aan drie principes kunnen houden (de basis op orde, investeren met gezond verstand en boeren slimheid en een faciliterende gemeente met ruimte voor inwoners en organisaties).

In dit vooruitzicht voor de komende jaren zal dit zeker nodig zijn. Aansluitend bij deze drie principes, past de, ik heb het maar C.B.S. – methode genoemd:

  •          Creativiteit (investeren met gezond verstand en boerenslimheid)
  •           Binnen tijd (actie, daadkracht) én binnen budget (de basis op orde)
  •           Samenwerken (faciliteren, gebruikmakend van ideeën van ondernemers en inwoners) 

In de moties/amendementen die we mede hebben ingediend komt deze lijn naar voren. We vragen, of beter roepen, om creativiteit en samenwerking bij ontwikkeling en uitvoering van beleid. Maak gebruik van de kennis, kunde en ideeën van ondernemers, organisaties en inwoners!

Wat de VVD betreft blijft dit niet beperkt tot het elektrificeren van het eigen wagenpark of de toeristische informatie. De motie richt zich nu op deze twee concrete zaken, maar is toch ook vooral een oproep aan het college dit ook op andere vlakken toe te passen!


Daarnaast hebben we in het bijzonder een opgave in het sociaal domein de komende jaren. Als ik dan vanochtend in binnenlands bestuur lees dat de gemeente Beuningen géén tekort heeft op Jeugdzorg, dan bevestigt dit voor mij dat we stevig aan de bak moeten!


We zien de nijpende tekorten op de begrotingen en in de voorjaarsnota’s. Die zijn veel te groot geworden en staat de gemeenteraad in de weg om de goede keuzes te maken en de jeugdhulp te verbeteren. Daarom is het extra geld voor jeugdbeleid zeker welkom. Nu er slechts beperkte  financiële ademruimte komt, is het tijd om de echte vraag in kaart te brengen. Weten wat er aan de hand is, waar en wat gaat er niet goed en daar actie op ondernemen.


Er is dus meer, veel meer nodig dan geld om het jeugdbeleid te verbeteren: inzicht in de hulpvragen, een visie op het zorgnetwerk, heldere kwaliteitscriteria en vol inzetten op preventie en nauw overleg tussen het wijknetwerk en alle netwerkpartners. Maak gebruik van de kennis en werk samen met anderen!


Met andere woorden C.B.S.

En tot slot voorzitter wij gaan voor C.B.S. en niet in eerste instantie,  zoals de kaderbrief ademt, voor H.L.O.: Hogere Lasten & OZB!


De VVD heeft ingestemd met de kaderbrief, maar wel een stemverklaring gegeven:

"Voorzitter, voor ons ligt de kaderbrief. Eerder deze avond heb ik betoogd dat wij gaan voor C.B.S. (creativiteit, binnen tijd en budget en samenwerking) en dat wij niet in eerste instantie gaan voor H.L.O. (Hogere lasten & OZB). Dat is nadrukkelijk hetgeen we willen meegeven aan het college. We zullen wel instemmen met de kaderbrief, maar wel met deze kanttekening en opmerking daarbij!"

De moties & amendementen zijn hieronder te downloaden.

Motie VVD & ChristenUnie: Co-creatie met ondernemers 

De VVD heeft het initiatief genomen voor een motie om het college op te roepen hier aandacht aan te geven bij de toeristische informatie voorziening en bij het elektrificeren van het eigen wagenpark. Maar dit geldt zeker ook voor overige zaken!

De motie is unaniem door de raad aangenomen!

Amendement van de SGP, VVD en CDA: structureel oplossen van de tekorten in het sociaal domein binnen het sociaal domein

Uit de jaarrekening blijkt dat met name in de Jeugdzorg in Middelburg meer geld wordt uitgegeven dan dat er voor deze taak van het rijk wordt ontvangen.

Wij maken ons zorgen om onze jeugd, die kennelijk zoveel extra zorg nodig heeft. Wij vinden het belangrijk dat snel wordt uitgezocht wat hier precies aan de hand is. Een overschrijding met € 10 miljoen is niet zo maar (structureel) op te hoesten. Duidelijk moet worden wat de overschrijdingen veroorzaakt.

Verder vinden wij het noodzakelijk dat er een daadkrachtige aanpak wordt gekozen om dit tekort in een periode van 4 jaar richting 0 terug te brengen, zodat onze jeugd en onze financiën gezond de toekomst tegemoet kunnen gaan. Een amendement dat hiertoe oproept hebben wij samen met de SGP en het CDA mede ingediend!

Helaas is dit amendement niet aangenomen; een meerderheid van de raad was het niet met ons eens.