Kentekenherkenning binnenstad!

Bollards, zo heten de palen die in de grond wegzakken om auto's door te laten en daarna weer omhoog komen om onbevoegden weg te houden uit de winkelstraten.

Al in 2016 bleek dat ze door storingen vaak niet goed werken. Daar maken (vracht)auto's soms misbruik van: ze rijden, parkeren en laden/lossen in straten waar ze eigenlijk niet mogen komen.

Nieuwe beweegbare zuilen plaatsen is erg duur, zo blijkt uit een notitie van de gemeente. Vooral ook omdat het onderhoud flink wat kost.

Voorjaar 2014 keek de gemeente, bij wijze van proef, of automobilisten weg zouden blijven uit het centrum als de zuilen in de grond waren verdwenen. Als snel bleek dat dat leidde tot veel auto’s die dwars door het kernwinkelgebied reden. De route door de binnenstad vormde zelfs een aantrekkelijk alternatief als sluiproute van west naar oost.

Er wordt een systeem geplaatst met camera’s die werken met kentekenherkenning. Auto’s die niet in het centrum mogen, worden direct herkend en de eigenaren krijgen via de post een bekeuring thuis. 

Na zo'n lange tijd is het goed dat er (eindelijk) actie wordt ondernomen. De VVD vindt de veiligheid heel belangrijk. Daarom willen we een half jaar nadat het systeem in werking is, weten wat er aan overtredingen zijn geweest en welke handhavingsaspecten er zijn geweest. Op basis waarvan we kunnen beoordelen of er eventueel aanvullende maatregelen genomen moeten worden.

Daarnaast merken we ook dat er verschillend wordt gedacht over de toepassing van kentekenherkenning. Om die reden willen we naast cijfers ook reacties van de gebruikers van de binnenstad en hun eerste ervaringen!