Cultuurhuis Kuiperspoort

De raad heeft het beleid vastgesteld waarbij het college de opdracht krijgt om het gemeentelijk vastgoed af te stoten.

Echter zien we hierbij dat bij de uitvoering daarvan verenigingen en/of andere (maatschappelijke) organisaties (zoals een biljartvereniging) in de knel komen en zich vervolgens tot de gemeenteraad wenden. De VVD wil dat het accommodatiebeleid wordt bijgesteld, waarbij er een samenhangend en duurzaam gemeentelijk accommodatiebeleid is dat past binnen de (beperkte) financiële mogelijkheden waarover de gemeente Middelburg beschikt en de financiële taakstellingen die op verschillende beleidsterreinen van toepassing zijn.

In het kader van de herijking van de subsidiekaders wordt er tevens gekeken naar de diverse accommodaties en subsidies die aan instellingen worden gegeven en welke (eventuele) verborgen subsidie (zoals het niet betalen van huur) er worden gegeven.

De uitkomsten wil de VVD afwachten. Op basis daarvan kan mogelijk het Cultuurhuis Kuiperspoort samen met andere instanties gehuisvest worden. Onderzocht moet worden welke panden beschikbaar zijn en welke mogelijkheden dat biedt.

NB: De VVD vindt dat het Cultuurhuis zeker past bij Middelburg en dat de activiteit belangrijk is en aansluit bij de behoefte van een zekere doelgroep. Dat er wordt meegekeken naar het mogelijk maken en houden van de activiteit. Waarbij de insteek is dat het niet om de 'stenen' gaat, maar om de activiteit of anders gezegd “stenen (het gebouw) is een middel en niet het doel”. Voortzetting op een andere locatie, ook al is dat niet de meest gewenste locatie, is dan ondergeschikt. De VVD vindt daarbij erfgoedbehoud en cultureel ondernemerschap belangrijk.

Er is een motie ingediend door de LPM/PvdA met als beslispunt De ingangsdatum van het sluiten van het gebouw aan de Kuiperspoort dat in gebruik is bij het Cultuurhuis, te verschuiven naar 1 juli 2020. De VVD wil het voorstel (van het Cultuurhuis) bespreken in de commissie vergadering in januari 2020, zodat er ook vragen gesteld kunnen worden aan het college. We hebben om die reden ingestemd om uitstel te verlenen om het pand te ontruimen. Dit geeft tevens de mogelijkheid om over een samenhangend en duurzaam gemeentelijke accommodatiebeleid te spreken. 


De VVD "is niet enthousiast" over het voorstel (vanuit het Cultuurhuis) om de Kuiperspoort voor € 150.000 te verkopen of het “om niet” over te dragen; een pand met een marktwaarde van ruim € 500.000 “om niet” overdragen aan een instelling vinden wij niet juist. Ook een verkoopprijs van € 150.000 is daarin niet passend.