Moties in verband met afblazen marinierskazerne

Alle fracties stelden dat ze het ook schandalig vinden dat in het geheim, zonder enige overleg met Vlissingen en de provincie, besloten is de kazerne niet in Vlissingen te bouwen. De Middelburgse VVD heeft een motie met deze strekking mede ingediend!

Een motie van de LPM om zo spoedig mogelijk het overleg aan te gaan tussen ( in ieder geval) de vier grote Zeeuwse steden (Vlissingen, Terneuzen, Goes en Middelburg) en zo nodig de Provincie om te komen tot een eensluidend compensatievoorstel richting Rijk, hebben we niet gesteund. 

Onze motivatie daarvoor is als volgt:

Deze motie moet ten zeerste ontraden worden en draagt niet bij aan een eenduidig geluid. Tevens zal dit bij de 9 andere gemeenten (buiten de Z4 wellicht) in Zeeland tot wrevel leiden, waardoor de eenstemmigheid (waar de motie toe wil oproepen)  weer te niet wordt gedaan. Verder dringt "Middelburg"  zich hier op.

Contractpartijen zijn Provincie, Gemeente Vlissingen en het Waterschap. Zij nemen hierin de leidende rol. De motie verzoek zonodig om de Provincie erbij te betrekken. Nota Bene: de Provincie is een contractpartij, Middelburg feitelijk gezien niet. Tijdens de OZO bijeenkomst op 3 maart, heeft burgemeester Bas van den Tillaar nogmaals laten weten hoe belangrijk het is dat we niet verzanden in allerlei uiteenlopende wensen en ideeën die resulteren in talloze verlanglijstjes. Het belangrijkste is nu om als één Zeeuws blok te blijven optrekken. Hij benadrukte dat de regiegroep het zeer belangrijk vindt dat iedereen in Zeeland op de hoogte is van de ontwikkelingen én aangehaakt is. De regiegroep zal daarom het OZO-kanaal benutten om alle Zeeuwse overheden nauwgezet op de hoogte te houden. Ook de Economic Board wordt als adviseur betrokken.  Gedeputeerde Staten van Zeeland onderschrijft dit in haar brief van 3 maart 2020. Er moet overeenstemming bereikt worden over het afwikkelen van de geleden (in)directe schade bij gemeente, provincie en waterschap. Een bestuurlijke regiegroep waarin Provincie Zeeland, gemeente Vlissingen en waterschap Scheldestromen zitten, coördineert dit proces.