Vuurwerk in Middelburg! -UPDATE 17-09-2020-

In de raadsvergadering van 17 september 2020 is besloten om i.i.g. dit jaar nog géén algeheel vuurwerk verbod in Middelburg in te stellen. Dit is geheel in lijn met ons betoog en het standpunt van de Middelburgse VVD!

Met ingang van de jaarwisseling 2020-2021 geldt er een (landelijk) verbod op de verkoop en het afsteken van knalvuurwerk en vuurpijlen. Enkel het afsteken van siervuurwerk is dan wettelijk gezien nog maar toegestaan. Gemeenten hebben echter de mogelijkheid om een vuurwerkverbod in te voeren. 

De VVD vindt dat zolang er geen landelijk, algeheel vuurwerkverbod is, de handhaafbaarheid van een gemeentelijk totaalverbod ook moeilijk is. Uit de evaluatie die nu aan de gemeenteraad is aangeboden, blijkt dat de meningen over een totaal verbod sterk uiteen lopen;

Samen met de LPM heeft de Middelburgse VVD het initiatief genomen voor een motie die oproept om geen algeheel vuurwerkverbod in te stellen in de Gemeente Middelburg tijdens de jaarwisseling 2020- 2021, maar het dit jaar aan te zien wat de effecten zijn van het verbod op knalvuurwerk en vuurpijlen. 

Er moet ingezet worden op een combinatie van streng handhaven, verplichte en vrijwillige vuurwerkvrije zones en adequate voorlichting. Mocht na de jaarwisseling weer blijken dat er sprake is van enorme overlast, hufterig gedrag en bedreiging van hulpverleners dan is de maat vol of zoals fractievoorzitter Wilfried Boonman het zei: "...ontstaat er toch weer rotzooi, dan is het daarna ook echt gedaan!" Een gewaarschuwd mens...

De motie heeft geen meerderheid gehaald, maar is toch nog actueel. Een ander voorstel van CDA, SGP, CU, SP, D66 en PvdA heeft het wel gehaald. In september moet er een raadsvoorstel komen voor ofwel een algemeen vuurwerkverbod of extra maatregelen en vuurwerkvrije zones. Wordt dus vervolgd!