Schriftelijke vragen VVD over huisvesting van arbeidsmigranten

In Zeeland is er een (toenemende) behoefte aan - en daardoor ook aanbod van - arbeidsmigranten om (tijdelijk) te werken in uiteenlopende sectoren. Hierdoor is/zal er ook een (toenemende) behoefte aan huisvesting ontstaan.

De Middelburgse VVD wordt regelmatig benaderd door inwoners die zich zorgen maakten over de leefbaarheid in hun buurt, doordat er sprake is van overlast door arbeidsmigranten in de buurt.

De VVD pleit enerzijds voor fatsoenlijke en veilige huisvesting voor arbeidsmigranten en anderzijds om de leefbaarheid in die wijken waar de arbeidsmigranten wonen.

Daarom hebben we de volgende schriftelijke vragen gesteld:

  1. Heeft het college zicht op het aantal arbeidsmigranten dat werkzaam is in de gemeente Middelburg en hoe de huisvesting van deze werknemers is geregeld? Zo ja, kan het college hier meer informatie over verstrekken. Zo nee, waarom niet?
  2. Welk effect heeft dit op de woonvisie van de Gemeente Middelburg en wordt hiermee (de toenemende vraag naar huisvesting voor arbeidsmigranten), en zo ja, op welke wijze rekening mee gehouden?
  3. Zijn er in de gemeente Middelburg initiatieven van vastgoedondernemers en verhuurders om arbeidsmigranten te huisvesten? Hoe kan de gemeente sturen op goede en veilige huisvesting (en in deze tijd ook met corona-maatregelen)?
  4. Helaas zijn er ook berichten dat er overlast ontstaat voor omwonenden. Zijn er hiervan voorvallen bekend bij het college? En op welke wijze wordt hierop geacteerd? Hoe kan de gemeente sturen om de overlast te beperken (welke instrumenten en middelen kan zij inzetten)?
  5. In met o.a de land- en tuinbouw of horeca is de behoefte aan tijdelijke woonruimte ivm seizoensarbeid. Er is sprake van een piekperiode. Een andere categorie arbeidsmigranten (kenniswerkers, professionals) heeft een andere, meer permanente behoefte aan woonruimte. Hoe kan met dit verschil in behoefte rekening worden gehouden?
  6. Is het college het met de VVD eens dat een regionale samenwerking en aanpak nodig is om adequate huisvesting mogelijk te maken? Heeft de gemeente Middelburg contact met en werkt ze samen met andere gemeenten en/of de provincie op dit thema? Wat zijn hiervan de resultaten? Welke acties heeft dit opgeleverd? Als er niet wordt samengewerkt, waarom vindt het college dat niet nodig?

Het college dient de vragen binnen 30 dagen te beantwoorden.

Zie o.a. PZC 6 juni 2020 en AD 20 februari 2020,