Financiële toekomst Gemeente Middelburg ongewis

In 2019 was er sprake van een sluitende begroting en voor dat jaar was er daarom, als enige jaar sinds 2015, geen sprake van preventief toezicht door de provincie.

In 2020 was er echter wederom sprake van begrotingstekorten. De oorzaken daarvan zijn (voornamelijk) een sterke toename van de kosten in het Sociaal Domein (WMO, Jeugdhulp). Er is een Actieplan Sociaal Domein opgesteld met als achterliggend doel de bijdrage uit "eigen" gemeentelijke middelen (zo'n € 12 miljoen) voor de kosten van deze taak te verlagen.

Voor 2020 en 2021 e.v. bleek echter dat er ook nu weer rekening gehouden moet worden met sterk toenemende kosten Sociaal Domein. Het totale begrotingstekort loopt de komende jaren op tot ruim € 6 miljoen. Niets doen is dus geen optie. 

Behalve kostenontwikkeling Sociaal Domein is er voor de komende jaren sprake van grote onzekerheid op financieel gebied. Niet alleen de meerjarige gevolgen van de Coronacrisis, maar ook de onzekerheid rond de uitkomsten van de herverdeling Gemeentefonds in 2022 (Middelburg ontvangt van het Rijk circa €100 miljoen. De totale begroting is ongeveer € 200 miljoen).

De Middelburgse VVD vindt dat we eerst alle "knoppen" inzichtelijk moeten hebben om de juiste beslissingen te kunnen nemen. Ook de "on-orthodoxe" maatregelen moeten we kennen. Daarom hebben we met andere partijen een voorstel gemaakt om deze informatie in beeld te krijgen, zodat we gefundeerd, in september een besluit kunnen nemen.

Daarnaast hebben we een voorstel ingediend om de mogelijkheid te onderzoeken om de hele begroting van "nul af" (Zero based) op te bouwen. 

In september a.s. zal de raad dan een besluit moeten nemen hoe het herstelplan er moet uit zien. Er zullen vergaande en ingrijpende keuzes gemaakt moeten worden. Die veel zullen vergen van de politieke partners.

Voor de VVD zijn belangrijke uitgangspunten om de oplossing daar te zoeken waar het probleem zich voordoet (in het sociaal domein). Ook zal duidelijk zijn dat we zoveel mogelijk willen voorkomen dat de lasten fors zullen moeten worden verhoogd; dit is de laatste knop waar we aan willen draaien.

Dat het echter voor onze inwoners tot ingrijpende en merkbare maatregelen zal leiden, is niet te voorkomen. Daar is het tekort te groot voor. 

PZC 1 mei 2020

PZC 12 juni 2020

PZC 23 juni 2020