Herdenking “Geboorte van Nederland” – 1572 - 2022 - Schriftelijke vragen van de VVD

Veertig gemeenten in Nederland die elk hun eigen rol speelden in deze strijd (de begin van de 80-jarige oorlog) hebben zich voor dit jubileumjaar verenigd in het Samenwerkingsverband 1572.

Middelburg was in de 16e en 17e één van de belangrijkste steden in de Noordelijke Nederlanden. Ook bij de start van de opstand in 1572 heeft in de geschiedenis van onze stad veel sporen na gelaten.

Historisch gezien heeft ook Middelburg hierin een belangrijke rol gespeeld en een bijdrage geleverd. De historische feiten vormen het ene gezicht, de vier V’s van Vrijheid, Verdraagzaamheid, Verbondenheid en Verscheidenheid het andere. De thema’s van toen zijn nu nog altijd actueel.

Dit leidt tot de volgende vragen van de VVD fractie:

  1. Kent de gemeente Middelburg het initiatief van de veertig steden?
  2. Is Middelburg ook uitgenodigd om deel te nemen aan dit samenwerkingsverband?
  3. Bent u ook van mening dat we het belang van de cultuur historie van Middelburg moeten uitdragen en ook daarom moeten deelnemen aan dit initiatief? Zoals de viering van 800-jaar stadsrechten.
  4. Is het college het met de VVD eens dat het juist voor een gemeente die bekend staat als “Stad van de Vrijheden” en de stad waar 2-jaarlijks de Four Freedom Awards worden uitgereikt, het belangrijk is om zich aan te sluiten bij dit initiatief en zo de verbinding tussen haar historische wortels en de (nog steeds) actuele thema’s?
  5. Wat is de motivatie geweest voor Middelburg om hier wel/niet aan deel te nemen?
  6. Is Middelburg bereid zich als nog aan te sluiten bij het samenwerkingsverband?
  7. Vindt het college dat door het deelnemen aan dit initiatief het een kans heeft om in deze tijd van polarisatie, tegengestelde opvattingen, toenemend geweld etc., met onze inwoners, jongeren en ouderen, het debat te kunnen voeren over thema’s als “vrijheid en verdraagzaamheid”? en tegelijkertijd hierdoor de historische betekenis van Middelburg onder de aandacht wordt gebracht en betrokken bij de thema’s van nu.