Vanuit de raadsvergadering - 16 december 2021

Maatschappelijke zaken: Op het gebied van maatschappelijke zaken hebben we mede een voorstel ingediend om voor voetbalvereniging Zeelandia Middelburg een nieuw kunstgrasveld mogelijk te maken op korte termijn. Hiermee stimuleren we actief dat onze inwoners en met name onze jeugd, de mogelijkheden hebben om te sporten en te bewegen. Daarnaast komt dit de continuïteit van de verenging te goede die voor veel van onze inwoners een belangrijke rol inneemt.

In Middelburg zijn de afgelopen 4 jaar grote stappen gezet op het vlak van werkgelegenheid. Het aantal mensen dat geen werk heeft is historisch laag en dat resulteert zelfs in een teruggave van geld door Orionis aan de drie Walcherse gemeentes. Iets wat we de afgelopen jaren niet eerder hebben meegemaakt!

De historisch lage werkeloosheid brengt ook weer andere uitdagingen met zich mee. Het vinden van voldoende mensen is in bepaalde sectoren behoorlijk lastig. Daarom kijken we o.a. samen met Orionis naar doelgroepen die met wat extra steun ook aan het werk kunnen en ook bijvoorbeeld naar statushouders die middels taallessen, deel kunnen nemen aan de arbeidsmarkt.

Ruimte (leefomgeving)

In de commissie "ruimte"  stonden diverse raadsvoorstellen op de agenda over de Omgevingsvisie. Per 1 juli 2022 wordt de Omgevingswet ingevoerd.  Uitgebreid is er gedebatteerd over een van deze voorstellen: de participatie aanpak.

Het voorstel dat er lag, was een goed voorbereid voorstel. Het proces is goed en intensief geweest. Er is uitgebreid gesproken met allerlei groepen van de Middelburgse samenleving over hun visie op de koers van Middelburg richting toekomst. Ook is er een raadswerkgroep ingesteld die het proces begeleidde. De VVD had zitting in die werkgroep. Na dat alle gesprekken gevoerd waren, de ingezonden ‘brieven aan de toekomst’ waren geanalyseerd en vele andere input was verzameld, werden de hoofdlijnen van die participatie als expositie in de Schouwburg van Middelburg tentoon gesteld. Ook hierover zijn toen volop gesprekken gevoerd met geïnteresseerde inwoners, ondernemers en organisaties.

Op basis van die gesprekken is nu de vervolgstap gemaakt. Er zijn drie toekomstbeelden "groen", "compleet" en "sterke dorpen en wijken" uitgewerkt, die als basis dienen voor de vervolgstap in de participatie. Heel goed wat ons betreft, maar niet volledig.

Ook wij als raad zijn aan zet. We hebben immers geen directe democratie, maar een representatieve democratie. Daarom hebben wij een amendement ingediend, waarin we pleitten voor enkele opiniërende en oordeelsvormende sessies met de (fracties in de) gemeenteraad over de Omgevingsvisie Middelburg 2050.

Tevens stellen we daarin voor om een afwegingskader op te stellen, waarmee participanten maar dus ook de raadsfracties op systematische wijze waarde (punten) kunnen toekennen aan de dilemma’s en de onderdelen van de toekomstbeelden. Het amendement van de VVD is met een grote meerderheid aangenomen.

Zodra deze tool klaar is, en de participatie over de toekomst van Middelburg verder gaat, zullen we die met je delen. Graag horen we ook van je welke keuzes jij zou willen maken voor Middelburg, en hoe jíj zou willen beslissen in enkele dilemma’s die voorliggen. Wordt vervolgd dus!

Binnenkort komen er weer gemeenteraadsverkiezingen aan waarin we ons als Middelburgse VVD nog nadrukkelijker willen profileren met het unieke liberale geluid wat u van ons gewend bent.