Gastgezinnen in de kou!

De Oekraïense bevolking is verzeild geraakt in een nutteloze en desastreuse oorlog. De gemeente regelt, met behulp van rijksmiddelen, de opvang en huisvesting. Als VVD fractie hechten we aan dit belangrijke onderwerp.

Niet voor niets spannen we ons ook als vrijwilligers in, via diverse samenwerkingsverbanden, voor het bevorderen van de zelfredzaamheid en participatie (ontmoeting, onderwijs en werk) van deze groep mensen.

Zo helpen we activiteiten te organiseren en Engels taalonderwijs op te zetten. We hebben Tweede Kamerleden benaderd met oproepen over woon- en leefgeld, werk en Engels taalonderwijs. De fractie heeft schriftelijke en mondelinge vragen aan het college gesteld en oproepen meegegeven. Eén daarvan wordt maar niet ‘gehoord’: over onze gastgezinnen.

Vele Middelburgse huishoudens hebben de afgelopen maanden hun woning open gesteld voor de eerste noodopvang. Het kabinet sprak destijds over opvang voor maximaal 3 maanden. Inmiddels zijn die maanden verstreken. De gastgezinnen die hun gasten nu graag willen laten doorstromen naar de gemeentelijke locaties, komen van een koude kermis thuis. Alleen de nieuwe stroom vluchtelingen komen hier voor in aanmerking! Dit vinden we niet kunnen. Ook de reeds aanwezige gasten willen zelfstandige huisvesting. En onze gastgezinnen, die hun privacy opgaven en eerste opvangkosten droegen, hebben ook dat recht. We zullen hier als VVD-fractie op blijven aandringen.    

Raquel Jimenez

vvdmiddelburg@gmail.com