Meer geld voor de burger

Nu het er naar uit ziet dat in de komende jaren er structureel financiële ruimte ontstaat van circa € 10 miljoen, heeft de Middelburgse VVD in een gesprek met alle raadsfracties en het college onder andere de sterke wens geuit om serieus te kijken naar een lastenverlichting voor onze inwoners én ondernemers.

We hebben hierbij ook verwezen naar een amendement dat in de raadsvergadering van 30 september 2020 in meerderheid door de gemeenteraad is aangenomen. In dit amendement is onder andere het volgende beslispunt opgenomen:

Ø  Indien er extra middelen beschikbaar komen deze aan te wenden voor het realiseren van lastenverlaging voor onze inwoners in de vorm van achtereenvolgens:

o    Niet toepassen van indexatie van de OZB-belasting en/of verlaging van de OZB-belasting;

o    Toepassing van inflatiecorrectie op subsidies;

o    Sociaal domein

De (destijds noodzakelijke) verhoging van de gemeentelijke lasten heeft impact op de koopkracht van al onze inwoners, maar met name van inwoners met een laag en/of midden inkomen. In deze tijden met oplopende inflatie en stijgende energieprijzen maken mensen zich zorgen over hun financiële situatie en/of ze de rekeningen nog kunnen betalen.

Voorts ontwikkelt  het financiële perspectief zich de komende jaren (zeer) gunstig. Daarnaast komen ook extra Rijksmiddelen beschikbaar voor het sociaal domein en specifiek de jeugdhulp ( € 4,6 miljoen voor Middelburg), zodat een temporisering van het actieplan sociaal domein mogelijk is. Verlaging van de lasten is dan ook te rechtvaardigen. Onze inzet is gericht op een (structurele) verlaging van de OZB – belasting.

Ook willen we dat er in de begroting meer aandacht (en geld) wordt vrijgemaakt voor :

- Groenonderhoud

- Veiligheid

- (Fiets)parkeren

- Ontsluiting van het Veerse Meer gebied

- Opruimen van zwerfafval