Politieke Beschouwingen bij de begroting van de gemeente Middelburg

We willen allemaal dat we in een mooie, gezonde en veilige gemeente kunnen leven. We willen allemaal er voor zorgen dat onze kinderen en kleinkinderen in een nog fijner, groener Middelburg kunnen wonen, werken en ondernemen.

Maar….en daarom heb ik een ‘halfje wit’ mee genomen. Als symbool voor 3 dingen:

·                De zorgen van onze inwoners. Hoe zorgen ze dat er brood op de plank komt. Dagelijks. Voor zich zelf en hun gezin! Dat valt niet mee in een tijd van inflatie en toenemende energie lasten.

·                De zorgen van onze ondernemers. Hoe kunnen zij nog een droge boterham verdienen? Na corona, en met de huidige personeelstekorten en torenhoge energiekosten?

·                Een ‘halfje wit’ is een echte Hollandse uitdrukking. Het staat voor ons ook symbool voor het dagelijkse praatje bij de bakker, of je nu student bent of eenzame oudere. Je kan even dat praatje maken. Bij de bakker om de hoek. Maar de vraag is kan die bakker nog bestaan over 2 jaar, met deze energiekosten? 

 

Daarom is het nodig dat we ervoor zorgen dat lasten voor onze inwoners en ondernemers zo laag mogelijk zijn (en blijven). Zodat we het bestaan voor de inwoners zo goed mogelijk kunnen houden.

 

Daarom is het nodig dat we ervoor zorgen dat werken loont en méér werken ook extra loont.

Zodat hele normale gezinnen niet wakker hoeven te liggen van de vraag of ze de rekeningen nog kunnen betalen.

 

Daarom is het nodig dat huidige en toekomstige generaties in betaalbare huizen, goed bereikbare wijken en dorpen en een duurzame leefomgeving kunnen wonen, zodat ze vrij kunnen leven in onze gemeente.

 

Daarom is het nodig dat voorzieningen zoals De Spot en De Oostkerk er blijven voor onze inwoners. Voor onze bezoekers. Zodat ons gemeente aantrekkelijk is om er te komen, te verblijven, te recreëren en te consumeren. 


Middelburgers voelen zich onveilig als ze naar de Tref gaan. Ze maken zich terecht zorgen over toenemend extreem geweld waarbij messen gebruikt worden,  zoals de moord op Tim.

 

Daarom is het nodig dat we messen verbieden en voorkomen dat jongeren in de criminaliteit terecht komen, maar hard handhaven waar dat nodig is. Zodat inwoners in een veilig Middelburg kunnen wonen en veilig over straat kunnen. Van Dauwendaele tot Arnemuiden. Van Sint Laurens tot Nieuw en Sint Joosland.

 

We zien en ervaren dat inwoners afhaken, omdat ze de maatschappij met alle regels ingewikkeld gaan vinden, waardoor het lastig voor hen is om te kunnen nagaan of iets klopt. We zien een toenemende polarisatie, intolerantie en disrespect.

 

Daarom is het nodig dat het regenboogakkoord dat door 3 van de 4 coalitiepartijen is ondertekend wél wordt uitgevoerd en een plek heeft in de begroting. Zodat we een diverse en inclusieve gemeente blijven waar iedereen zichzelf kan zijn. Zodat studenten van de UCR  niet meer achterna gelopen of nageroepen worden als ze hand in hand lopen.

 

Daarom is het nodig dat we ervoor zorgen dat wij heldere en duidelijke dingen doen, waarbij we oog hebben voor een goede uitvoering.

Daarom is het nodig dat we bij alle activiteiten en evenementen inzetten op verbinding en tegen discriminatie. Zodat iedereen mee kan doen.

 

Veel hangt ook af van keuzes die mensen in Middelburg zelf maken.

Elke dag opnieuw.

De kans op het beste Middelburg dat we kunnen hebben, is ook het grootst als mensen de ruimte hebben om die keuzes te maken.

Elke dag opnieuw.

Wat we vanuit de politiek wél kunnen doen, is zorgen dat mensen die vrijheid voelen. Dat ze zich veilig voelen, dat ze het vertrouwen voelen dat we samen in dat beste Middelburg een goed leven kunnen hebben.

Elke dag opnieuw

En daarom vinden wij het belangrijk dat dit halfje wit gebakken kan blijven worden en dat mensen hun halfje wit kunnen betalen.

Elke dag opnieuw