VVD Middelburg: betrek inwoners bij locatiekeuze van het AZC!

Het huisvesten van vluchtelingen en asielzoekers vereist draagvlak bij onze inwoners (inwoners en asielzoekers worden voor een bepaalde tijd buren van elkaar).

Het draagvlak bij de inwoners vraagt om enerzijds een open en heldere communicatie en anderzijds om op integere wijze in te spelen op de oprechte zorgen over de huisvesting, de begeleiding van asielzoekers en de veiligheid. Het is daarom van het grootste belang om voorafgaand aan het traject voor een locatiekeuze met onze inwoners te communiceren over hun wensen en bedenkingen. 

De VVD Middelburg wil dat de gemeente nu al in gesprek gaat met inwoners over de locatie het nieuwe AZC. Dit standpunt heeft de VVD altijd ingenomen. De VVD stelt dat als je inwoners niet betrekt bij het kiezen van een locatie, je risico loopt op "onverkwikkelijke omstandigheden". Ook andere partijen zijn kritisch, waaronder het CDA. Zij zijn van mening dat je inwoners te kort doet als je ze niet vooraf betrekt.

Het college ziet dat echter anders en wil daar de inwoners pas bij betrekken als besloten is waar een nieuw AZC gevestigd wordt. VVD-fractievoorzitter Wilfried Boonman heeft daar moeite mee: ,, Als er iets in de omgeving gebeurt, dan doet dat iets met omwonenden. Zeker de komst van een azc heeft een enorme impact. We kunnen inwoners toch minstens vragen welke wensen en bedenkingen zij hebben? Als we dat als volksvertegenwoordigers niet doen, zijn we geen knip voor de neus waard.”

Ons amendement werd gesteund door het CDA en de SP en haalde zo helaas geen meerderheid. Dit was voor de VVD-fractie de reden om tegen het raadsvoorstel van het college te stemmen.