Inmiddels raken we er steeds meer aan gewend en zien we ook de noodzaak in om zelf meer de verantwoording te nemen voor onze leefomgeving. Daarnaast wordt er veel gesproken over medezeggenschap, burger- of cliënt participatie.
Er wordt echter ook met argusogen gekeken naar deze ontwikkeling als zijnde een manier om te bezuinigen die leidt tot een tweedeling in de maatschappij. Zonder in de zoveelste welles-nietes discussie terecht te komen, kunnen we heel wat leren door een parallel te trekken met innovatieve bedrijven; decentralisaties en burgerparticipatie bieden kansen. Ook (of zelfs) met minder budget en met een strakke planning. De parallel met burgerparticipatie is dat inwoners die nieuwe initiatieven starten in hun wijk of buurt succesvol moeten kunnen zijn, en de kans krijgen om te groeien, zonder allerhande obstakels die van bovenaf , van overheidswege, worden opgelegd.
Open innovatiestrategieën zijn eveneens gebaseerd op kennisdeling en samenwerking. Het vormen van netwerken bij decentralisaties, ieder vanuit een eigen specialisme of achtergrond zal dan tot verrassende nieuwe werkwijzen en diensten leiden. Het Leeuwarder-frontlijn team heeft aangetoond dat door een brede samenwerking tussen verschillende disciplines en minder bureaucratie de zorg efficiënter wordt en goede resultaten worden behaald; binnen het budget!
De ontwikkeling richting een burgermaatschappij zal dan leiden tot een nieuw elan en nieuwe initiatieven. Initiatiefnemers en voorlopers moeten het vertrouwen krijgen dat hun idee en/of inzet succesvol kan zijn en kans van slagen heeft en niet wordt bedreigd of in de kiem gesmoord.
We zullen hierbij wel een
kleine, adequate overheid moeten nastreven die dient als vangnet, zich
faciliterend opstelt en uiterst terughoudend is met het formuleren van nieuwe
en belemmerende wet- en regelgeving. Niet een overheid die een sta-in-de-weg
is. Het
geven van vrijheid en verantwoordelijkheid stimuleert ideeën. Voor onze
samenleving ontstaan zo waardevolle nieuwe diensten.
Wilfried Boonman
Raadslid VVD