Het woord is aan... Benno Nieuwenhuis (De Faam, 02-12-2015)

Het verbeteren van de financiële situatie van de gemeente vraagt fundamentele en principiële oplossingen. Dit zijn geen leuke boodschappen en makkelijke beslissingen.

Daarbij rekent de VVD op de verantwoordelijkheid en eigen kracht van inwoners, bedrijven en maatschappelijke organisaties. Wat kan je zelf? Hoe kan een ander hierbij helpen? En tot slot wat moet de gemeente doen?

Dat betekent ook het schrappen van onnodige regeltjes en gemeentelijke bemoeienis. Dat bespaart middelen en velen zullen daar heel blij mee zijn!

Het betekent dat culturele en maatschappelijke organisaties meer andere inkomstenbronnen moeten verwerven en zo los raken van het subsidie infuus. Het streven moet niet zijn de eigen organisaties persé in stand te willen houden, maar om door innovatie en samenwerking de doelstellingen te bereiken.

De VVD doet dit niet vanuit een overtuiging, zoals velen onterecht denken, tegen een overheid, maar vóór een grote samenleving met een kleine maar adequate overheid. Betutteling door de gemeente is niet de structurele oplossing. Mensen zijn hierbij belangrijker dan de instandhouding van het systeem. Ieder talent dat hierbij verloren gaat is een verlies voor het individu en voor de samenleving. Natuurlijk is er hulp door professionals, maar de kapitein blijf je zelf! Er is niets mis met solidariteit, sterker nog het is noodzakelijk, maar de vraag of we wellicht zijn doorgeslagen blijft bij de VVD steevast aan de orde.

De beloning is niet een exorbitante verhoging van de OZB-belasting. Ook vindt de VVD het oneerlijk om kabelbelasting te heffen die wordt afgewenteld op onze inwoners. Het moge voor de gemeente financieel een weg van de minste weerstand zijn, bestuurlijk is het unfair en onsportief om inwoners onnodig en ongewenst de dupe te laten worden van bestuurlijk onvermogen. De vraag is of we, nu andere gemeenten in Zeeland de belasting invoeren, hier in Middelburg ook toe gedwongen worden.