Economie: onderwijs, werk en ondernemen zorgen voor vooruitgang

Werk is van groot belang voor mensen persoonlijk en voor onze samenleving. Met ons werk verdienen we geld voor een goed leven. Wie werkt investeert in zichzelf en in de toekomst van onze samenleving. Als het goed gaat met de lokale ondernemers dan gaat het goed met gemeente Middelburg. De coronacrisis heeft onze bedrijven en ondernemers hard geraakt. De Middelburgse VVD steunt de ondernemers. Zo dragen we bij aan een bloeiende lokale economie, banen voor onze inwoners en innovatieve technieken voor de toekomst.


De Middelburgse VVD is zuinig op haar bedrijfsleven

De gemeente Middelburg is ondernemend. Zowel zakelijke, juridische en financiële dienstverlening, als onderwijs, overheid en (technisch) bedrijfsleven zijn binnen de gemeentegrenzen gevestigd. En de binnenstad kent veel horecaondernemers en detailhandel. We koesteren de diversiteit in het Middelburgse bedrijfsleven en gaan samen met hen op zoek naar de juiste balans tussen wonen, werken, leren, studeren en ondernemen.


De gemeente denkt oplossingsgericht mee met ondernemers

Corona laat bij veel ondernemers diepe sporen na. Dan kan een steuntje in de rug helpen om weer veerkrachtig en optimistisch aan de toekomst te werken. We gaan samen met het bedrijfsleven kijken wat er extra nodig is om de ondernemers te faciliteren. Dat doen we door bij de ondernemers zelf op te halen hoe de gemeente dit optimaal kan doen. Ideeën zijn welkom. Creativiteit en kostenbewustzijn zijn dan belangrijke criteria. Dit moet leiden tot een actueel actieplan voor de binnenstad. De gemeente geeft opdrachten zoveel mogelijk aan lokale ondernemers binnen de mogelijkheden van de wet.

Aan de slag met ondernemers voor het beschikbaar hebben en houden van personeel

Bij diverse bedrijfsbezoeken is gebleken dat ‘beschikbaar personeel’ een steeds grotere uitdaging is. Daarom gaan we met de Middelburgse Bedrijven Club (MBC) en de Vereniging Ondernemers Middelburg (VOM) inventariseren wat nodig is om dit lokaal of regionaal aan te pakken. We willen daarbij ook aansluiten bij de provinciale aanpak en samenwerken met bedrijfsleven en onderwijsinstellingen. We pleiten voor een actieve rol van de gemeente Middelburg in die Zeeuwse aanpak.

We pleiten voor zo min mogelijk regels voor ondernemers

Waar het kan verlengen we vergunningen. Daarnaast streven we naar het zo veel mogelijk afschaffen van vergunningen en vervangen we deze door algemene regels of een meldingsplicht. We organiseren ‘schrapsessies’: in gesprek met inwoners en ondernemers halen we op of de gemeente overbodige en onnodige regels gebruikt.

De Trekdijk is een belangrijke locatie voor nieuwe bedrijvigheid

De kaders zijn vastgesteld. Dat geeft duidelijkheid voor alle betrokkenen. Voor het vervolg wordt een participatietraject georganiseerd over aspecten als duurzaamheid, groen, verkeersveiligheid zoals de Gemeenteraad in 2021 heeft besloten. Een goede afweging van belangen (omwonenden, bedrijfsleven en gemeente) vormt daarbij voor de Middelburgse VVD, nog steeds, de hoofdlijn. Voorwaarden zijn voor ons dat wij minstens de investering van de gemeente willen terugverdienen en dat op den duur het participatieproces wordt afgerond. In het algemeen zorgt de gemeente dat er voldoende bedrijventerreinen zijn voor het vestigen van ondernemingen.

Bedrijventerreinen veiliger en duurzamer

Naast verkeersveiligheid op bedrijventerreinen, is algemene veiligheid op bedrijventerreinen en in de centra een belangrijk aandachtspunt. In het kader van de energietransitie moeten bestaande bedrijventerreinen worden opgeknapt en verduurzaamd.

Onderwijs als economische banenmotor

Goed onderwijs trekt jongeren aan in de stad. Onderwijs en kennisinstellingen zijn ook factoren die positief bijdragen aan de aantrekkelijkheid voor ondernemers zich te vestigen in onze gemeente. Daarnaast bieden zij interessante werkgelegenheid. Wij pleiten dan ook voor een blijvende actieve rol op het gebied van Middelburg studentenstad. Want dat is van belang voor onze jongeren, ons bedrijfsleven, de demografie en de leefbaarheid.

Agrarische economie en huisvesting voor seizoensarbeid

Om een florerende agrarische sector te behouden, is het belangrijk dat boeren niet onnodig gehinderd worden. Daarom geven wij hen de ruimte hun grond voor meerdere doeleinden te gebruiken, zoals voor toerisme, agrarisch natuurbeheer, recreatie of andere bedrijvigheid. Ook krijgen zij de ruimte om seizoenarbeiders te huisvesten. Dat is goed voor de ondernemer en beperkt overlast. Ook voor andere sectoren, zoals seizoenstoerisme en industrie geven wij deze ruimte.

We begeleiden (van werk) naar werk als dat kan

De Middelburgse VVD wil dat inwoners met een afstand tot de arbeidsmarkt weer aan de slag gaan. Denk aan de mensen met een uitkering, nieuwe Nederlanders of iemand die arbeidsongeschikt is. Want werk zorgt voor contact met andere mensen, leidt tot zelfstandigheid en vergroot de eigenwaarde.

We bieden de kans te ondernemen met behoud van uitkering

De komende vier jaar zetten we ons in voor de ‘sociale coöperatie’ als manier om weer aan het werk te gaan. Een sociale coöperatie is een initiatief van inwoners gericht op samenwerking en ondernemerschap om de zelfredzaamheid te bevorderen.  Het biedt mensen met een uitkering de mogelijkheid te ondernemen met behoud van uitkering. Een waardevolle kans om de zelfredzaamheid te bevorderen.

Orionis vinden wij een belangrijke samenwerkingspartner

De Middelburgse VVD wil de komende vier jaar samen met Orionis verder werken aan financiële stabiliteit en onze inwoners op een menselijke én effectieve manier begeleiden naar werk.

Dienende gemeente

De houding van de gemeente is open, dienend en meedenkend naar ondernemers die zich in Middelburg willen vestigen en voor bestaande ondernemers.