Binnenstad, studentenstad en meer…

Een stad heeft aantrekkingskracht als de binnenstad leeft. Met een veilig en aantrekkelijk centrum, zorgen we voor een prettige sfeer in de stad, trekken we bezoekers en zorgen we voor een goede kwaliteit van leven voor onze inwoners. Tegelijkertijd vraagt een levendige binnenstad om een goede balans tussen ondernemen, het aantrekken van bezoekers, leefbaarheid en wonen.

De Middelburgse VVD pleit voor een actief promotiebeleid

We streven naar een levendige winkelstraat vol met lokale ondernemers. Daar kan geen grote webshop tegenop. Samen met het bedrijfsleven, binnenstad-ondernemers, inwoners en studenten stellen we een actieagenda op. De actieagenda gaat over de ontwikkeling van de stad in balans, de balans tussen inwoners die samenleven met ondernemers, toeristen en studenten. Het promotiebeleid is wat ons betreft niet gericht op meer, meer, meer, maar richt zich juist op kwaliteit, realiteit en een gezond evenwicht tussen alle groepen. We trekken hierbij samen op met de plaatselijke ondernemersverenigingen, de Koninklijke Horeca Middelburg, de kunst-en-cultuursector, inwoners en overige belanghebbenden.

Recreatie en toerisme vinden we belangrijk, maar niet ten koste van een leefbare binnenstad

Middelburg is een uiterst aantrekkelijke toeristische bestemming. Van andere populaire bestemmingen weten we dat het van belang is om die toeristische populariteit niet ten koste te laten gaan van de leefbaarheid. De Middelburgse VVD pleit dan ook voor een goede balans tussen beiden: toerisme en leefbaarheid. Wat ons betreft geen ‘massa is kassa’, maar juist inzetten op kwaliteit, een onderscheidend aanbod, duurzaamheid en kleinschaligheid. Zie ook Wonen: Tweede woningen, toeristische verhuur, leefbaarheid binnenstad

We bestrijden leegstand in de binnenstad

Wij vinden het belangrijk dat de winkelpanden nauwelijks leeg staan. Voor de leefbaarheid willen wij het mogelijk maken boven de winkels te wonen. Dat doen wij door het mengen van functies voor wonen, werken, detailhandel en horeca, waarbij we rekening houden dat de panden in het kernwinkelgebied sec voor detailhandel en/of horeca gebruikt worden. Ook verruimen we de vestigingsmogelijkheden, door het opstellen van ruime bestemmingsplannen. Zo maken we de stad prettig en leefbaar, en is er diversiteit in het aanbod. De binnenstadcoördinator vervult een blijvende rol als adviseur van bedrijven en gemeenten en wordt door de gemeente voor maximaal vijftig procent gefinancierd.

De strikte scheiding tussen horeca en detailhandel vinden wij niet meer van deze tijd

De Middelburgse VVD wil dat horecabedrijven hun producten kunnen verkopen aan hun gasten en dat winkeliers hun klanten als gasten kunnen ontvangen. We bewaken een gelijk speelveld: in gelijke omstandigheden gelden gelijke regels. Tijdens het terrasseizoen maken we het uitbreiden van terrassen mogelijk. Plein 1940 willen we hierom opnieuw inrichten.

Zwerfafval

Wij willen maatregelen nemen om het zwerfafval in de binnenstad te beperken. Bijvoorbeeld doordat de gemeente opruimen door inwoners ondersteunt en door regelmatiger te vegen, ook op zondag.