Gezonde basis: financiën

De financiële positie van veel Nederlandse gemeenten staat onder druk. Zo ook die van Middelburg. Als de gemeente meer uitgeeft dan er binnenkomt ontstaan er op enig moment problemen. Daarom let de VVD goed op de Middelburgse schatkist.

Wij zetten ons in voor een gezond en betrouwbaar financieel beleid

Gezond, omdat inkomsten en uitgaven in balans zijn. Betrouwbaar qua haalbare begrotingen en toereikende budgetten binnen de beschikbare middelen. En voorspelbaar op basis van realistische uitgangspunten en doelstellingen. We zullen periodiek onze kosten en uitgaven tegen het licht moeten houden om te voorkomen dat budgetten maar doorlopen terwijl de onderliggende problemen al opgelost zijn of andere taken inmiddels meer prioriteit hebben.

Door kritisch te kijken naar de taken die de gemeente uitvoert kan geld worden vrijgespeeld voor een mooiere en schonere openbare ruimte in alle wijken.

We leggen de rekening liever niet bij onze inwoners

De Middelburgse VVD zal zich daarom hard maken, mochten er extra middelen beschikbaar komen, voor in eerste instantie, lastenverlichting voor onze inwoners. Denk daarbij aan lagere/geen hogere belastingen als onroerendzaakbelasting, afvalstoffenheffing en rioolheffing. Wij kijken ook kritisch naar precariobelasting.

Door verstandig te begroten en spaarzaam te zijn hopen wij te kunnen investeren in:

-          Het centrum en in alle wijken en dorpen van Middelburg

-          Een mooiere en schonere openbare ruimte

-          De koopkracht van inwoners (lage belastingen, inflatiecorrectie op subsidies)

Subsidiegeld is belastinggeld

Dit vraagt een solide inhoudelijke en financiële terugkoppeling door subsidieontvangers aan de gemeente, zodat we kunnen zien op welke wijze subsidies bijdragen aan het realiseren van onze maatschappelijke doelstellingen. Tegelijkertijd waken we voor onnodige bureaucratie bij het aanvragen van subsidies, maar controle is belangrijk.

Knaken voor taken

Samen met andere gemeenten in Zeeland (VZG) en Nederland (VNG) moeten we kritisch zijn op onze taken. Vanuit het rijk geen knaken, dan ook geen (nieuwe) taken. Bijvoorbeeld bij uitvoering geven aan de energiestrategie (RES) en het klimaatakkoord.

Taken afstoten

Voor veel taken zijn de gemeente en/of overheidsbedrijven lang niet altijd de partij die dat het beste kunnen uitvoeren.