Duurzaam, slim en zuinig ontwikkelen

De VVD pleit voor zo duurzaam mogelijke ontwikkeling en groei. Wij zijn tegen onnodige verspilling en vervuiling. Duurzaamheid biedt zelf ook kansen voor economische groei, bijvoorbeeld in het geval van de energietransitie. Milieumaatregelen moeten betaalbaar en behapbaar zijn voor inwoners. Wij staan voor een slimme aanpak in het schoon en spaarzaam omgaan met de wereld om ons heen. Daarbij zijn we ook realistisch. De maatschappij is al flink aan het verduurzamen. De meeste mensen zitten niet te wachten op grote hoeveelheden windmolens en zonneparken. Voor een tweede kerncentrale is daarentegen veel draagvlak in Zeeland.

Voorkom onnodige verspilling en vervuiling

Verspilling en vervuiling moeten worden vermeden om anderen zo min mogelijk lastig te vallen met ons consumptiegedrag, om uitputting van grondstoffen te voorkomen en voor een schone en prettige leefomgeving.  Liberalen doen hierbij een beroep op de individuele en gemeenschappelijke verantwoordelijkheid voor de omgeving en het schadebeginsel: de eigen vrijheid (te doen en laten wat wij willen) eindigt waar die van andere begint. We doen ook een beroep op de eigen verantwoordelijkheid: de vervuiler betaalt, bijvoorbeeld met een systeem voor afvalinzameling als Diftar.

De gemeente kan veel betekenen 

Zuinig en schoon doelgroepenvervoer, afvalscheiding, energiezuinige verlichting, laadpalen, energiezuinige eigen accommodaties, duurzame elektriciteits-opwek en infra, richtlijnen voor commercieel vastgoed en schoolgebouwen.  Hieronder concrete voorbeelden waaraan wij willen werken.

Vervoer

Bij aanbestedingen voor doelgroepenvervoer of andere vormen van vervoer dagen we de markt uit om met nieuwere, slimmere en goedkopere alternatieven te komen, die ook bijdragen aan de klimaatdoelstellingen. Daarbij zijn wij voorstander van hubs voor duurzame stadsdistributie: plaatsen buiten de stad, waar duurzame vervoersmiddelen vertrekken voor bevoorrading van de binnenstad.

Bouwen

Energiezuinig bouwen moet verder worden gestimuleerd en we doen een beroep op de innovatiekracht van onze inwoners, ondernemers en woningbouwverenigingen. Ook willen wij actief bijdragen aan het begeleiden van goede initiatieven door het bureaucratische proces. Zo versnellen we de energietransitie en versterken tegelijkertijd de lokale economie.

Geen rompslomp bij aanvragen

Algemeen staan wij voor aanvragen van duurzaamheidsoplossingen zonder rompslomp: zonnepanelen, laadpalen, subsidies. Wij gaan voor simpele lokale procedures bij één duurzaamheidsloket.

 Groen en opvang regenwater

De gemeente stimuleert de vergroening van tuinen en van de openbare ruimte. Ook de VVD zet in op planten van groen door de gemeenten en het aanjagen van ‘steen eruit, groen erin’ en eigen opvang regenwater bij inwoners. Wij maken werk van opslag van overtollig regenwater, bijvoorbeeld in wadi’s en half verharding, denk aan het Molenwaterpark. Zo vermindert de overlast van zware regenval.

Slim

Wanneer een straat open gaat ontstaan er kansen: gelijk kijken of een riool moet worden vervangen, of er kabels bij moeten worden gelegd, of er minder verharding kan worden gerealiseerd en of we hittestress tegen kunnen gaan. 

Vriendelijk voor de portemonnee: subsidieregelingen en lage heffingen

De rioolheffing mag niet hoger zijn dan nodig. Wij willen deze koppelen aan het waterverbruik.

Ook willen wij actief met huiseigenaren zoeken naar financiële hulpbronnen zodat zij kunnen verduurzamen. Hiervoor kunnen zij terecht bij het duurzaamheidsloket. Denk aan regelingen voor isolatie, zonnepanelen, vergroening van de wijk of eigen tuin. Isolatie is heel belangrijk. Verder willen wij alle beschikbare (subsidie)regelingen vanuit Provincie, Rijk en Europa verkennen en benutten om onze inwoners te helpen bij de energietransitie. Zie ook 2. Wonen en wijken, Steun bij het verduurzamen bestaande woningen.

Opgaven samen oppakken

In de Zeeuwse regio werken wij samen aan de uitvoering van de regionale Energiestrategie.

Energie: isolatie en redelijke verduurzaming

Om te beginnen moet de gemeente nog meer werk maken van energiebesparing.

Nu de Nederlandse aardgasproductie sterk teruggebracht wordt en een afhankelijkheid van importgas ongewenst is, zal onze warmte/koude-voorziening anders ingericht moeten worden. Wij willen daarom ook isolatie voor bestaande bouw stimuleren en sturen op ontwikkeling van opslag van warmte en kou. Daarnaast pleiten wij voor inzet van kernenergie (zie onder).

Daarbij moet de overgang naar nieuwe energiebronnen redelijk en behapbaar zijn. Wij zijn niet voor het stimuleren binnen onze gemeente van windmolens, grote velden zonnepanelen op goede landbouwgrond en biomassacentrales als de effectiviteit daarvan niet onomstotelijk vast staat. De impact op de natuurbeleving en vrije horizon is aanzienlijk en het draagvlak neemt af naarmate deze zaken dichterbij woningen komen. Ook hier kan geen sprake zijn van een overheid die van bovenaf zaken dicteert waarvoor onvoldoende draagvlak is. 

Kernenergie: robuust, duurzaam en het Rijk moet ook meedoen

Kernenergie is een goed alternatief. Bureau eRisk heeft een onderzoek gedaan naar de rol van kernenergie voor het Nederlandse energiesysteem. Volgens het onderzoek vullen duurzaam opgewekte energie en kernenergie elkaar aan. Kernenergie draagt dus bij aan een robuust energiesysteem. In het energiesysteem van de toekomst wordt veel duurzame energie opgewekt met wind en zon. Door gebruik van kernenergie kunnen die duurzame energievoorzieningen maximaal worden benut en kunnen de klimaatdoelstellingen met meer zekerheid worden gehaald.

 Investeren in kernenergie maakt Zeeland sterker, is goed voor werkgelegenheid en kennisontwikkeling, het versterkt de verduurzaming van de industrie en de Zeeuwse waterstofambities en draagt bij aan de klimaatplannen van Nederland en Europa. De gemeente Middelburg heeft hier een rol als aandeelhouder van PZEM. De VVD is van mening dat in plaats van het ontmantelen van de kerncentrale we moeten inzetten op verlenging van de levensduur van deze centrale en een positieve houding moeten aannemen ten aanzien van de bouw van een tweede kerncentrale in Zeeland.

Van de rijksoverheid verwachten we regie bij financiering en exploitatie van de centrale. Als de centrale ontmanteld wordt, vinden wij dat het Rijk daarvoor medeverantwoordelijk is, net als voor de opslag van het restafval.