Goede voorzieningen voor vrije tijd, cultuur en sport

De Middelburgse VVD vindt cultuur en sport belangrijk, omdat het bijdraagt aan ontspanning en een gezonde, duurzame en weerbare samenleving. Daarom zorgen we in onze gemeente voor een rijk aanbod van culturele voorzieningen en evenementen voor alle leeftijden. Tegelijkertijd staan wij ook voor voldoende sport- en bewegingsmogelijkheden voor jong en oud. Zeker nu onze samenleving steeds ouder wordt, is het belangrijk dat we in beweging blijven en dat sport voor iedereen toegankelijk is.

Kunst, cultuur en erfgoed vinden wij belangrijk

Kunst, erfgoed en cultuur zijn van grote waarde voor de samenleving. Cultuur stimuleert creativiteit, creativiteit leidt tot vernieuwing. Dat heeft ook een positief effect op de economie. Cultuur in Middelburg is van iedereen. Onze monumenten moeten wij koesteren. Bij het zorgen voor ons erfgoed denken wij aan materieel en immaterieel erfgoed, zoals voorstellingen, tradities, bijzondere kennis en vaardigheden.

Kunst en cultuur moet toegankelijk en betaalbaar zijn, en niet (voor een groot deel) drijven op gemeenschapsgeld. Wij pleiten voor een culturele sector met een divers aanbod en de financiën op orde. Daarbij zien wij de Zeeuwse cultuur als een top-sector, met een aanzienlijk aantal arbeidsplaatsen. Deze sector is een flinke toegevoegde waarde voor de aantrekkelijkheid van Middelburg en trekt vele bezoekers aan. 

Subsidiegeld is belastinggeld

Wij willen niet bezuinigen op cultuur, maar het geld zo effectief mogelijk inzetten.  Subsidies voor culturele voorzieningen ondersteunen een aanbod van kunst en cultuur voor alle inwoners. Als voorwaarde voor subsidie verwachten we dat aanvragers ook zelf zorgdragen voor een deel van de inkomsten, ze verantwoordelijkheid afleggen hoe zij belastinggeld besteden en bijdragen aan een maatschappelijk doel. We staan achter het landelijke VVD-standpunt om de cultuurmiddelen meer te regionaliseren in plaats van het budget grotendeels naar Amsterdam over te hevelen.

Sport is belangrijk voor de fysieke en mentale gezondheid

Door te sporten worden we fitter, sluiten we vriendschappen en nemen we actiever deel aan de samenleving. We pleiten voor gelijke kansen en gelijke behandeling van al onze inwoners. Voor discriminatie, homo- en transfobie, antisemitisme en racisme is geen plek in gemeente Middelburg. Dit doen wij door ook hier in het sportbeleid aandacht voor te vragen.

Sporten als uitlaatklep en sociaal bindmiddel voor jong en oud

De gemeente draagt daarom financieel bij aan het sporten voor kinderen, als hun ouders het niet kunnen betalen. De Middelburgse VVD vindt ook dat er een alternatieve en passende locatie moet komen voor de skatebaan. We zorgen voor voldoende plekken om buiten te spelen, bewegen en sporten. Denk daarbij aan plaatsen op bedrijventerreinen waar mensen in hun pauze kunnen bewegen zoals het initiatief ‘vitaal Middelburg’ en laagdrempelige wandelroutes met voldoende rustmogelijkheden.

 

Sportaccommodaties waar mogelijk inzetten voor meerdere doeleinden

Zo kunnen zoveel mogelijk van onze inwoners gebruik maken van de faciliteiten. Ook zorgen we ervoor dat voor jongerenprojecten gebruik kan worden gemaakt van de sportaccommodaties. Wij betrekken huidige gebruikers als sportclubs bij het ontwikkelen en verbeteren van (veiligheidssituaties rond) de accommodaties.