Passende opvang, inburgering en huisvesting van nieuwkomers

De gemeente Middelburg heeft drie taken op het gebied van begeleiding en opvang van asielzoekers, vluchtelingen en migranten: opvang, inburgering en huisvesting van statushouders.

Opvang Asielzoekers moet passen en de locatieprocedure moet transparant

Middelburg moet in redelijkheid en in verhouding bijdragen aan de opvang van vluchtelingen en asielzoekers. Denk daarbij aan het inwoneraantal van Middelburg. Een kleine groep nieuwkomers kan goed integreren, bij een verhoudingsgewijs grote groep gaat dat doorgaans moeizamer.

Daarbij vraagt het huisvesten van asielzoekers om overleg met de inwoners in de buurt. Zij worden immers voor een bepaalde tijd buren van elkaar. De Middelburgse VVD zal zorgen voor open en heldere communicatie en zal op integere wijze inspelen op oprechte zorgen over bijvoorbeeld het maximale aantal, de begeleiding van asielzoekers en veiligheid. Zo dragen wij bij aan het beste draagvlak bij omwonenden en inwoners.

Wij willen daarom vanaf het begin van een eventueel plan voor een asielzoekerscentrum op een bepaalde plaats het open gesprek aangaan met de omwonenden. Goed luisteren en daarna handelen zijn even belangrijk. Dat geldt ook voor zorgvuldige besluitvorming bij de vestiging van een AZC. Er zal dus geen sprake zijn van overhaaste toezeggingen of van besluiten die worden genomen voordat overleg met omwonenden heeft plaatsgevonden. Opvang en integratie kan alleen succesvol zijn als dit breed wordt gedragen.

Daarnaast willen we dat de gemeente Middelburg verkent hoe samen met het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers (COA), het UWV en kennisinstellingen aan de voorkant beter kan worden afgestemd tussen de kennis en competenties van de geplaatste asielzoekers en de specifieke arbeidsmarkttekorten in Middelburg en omstreken.

Inburgeren en de Nederlandse taal leren zijn belangrijk

Je bent niet direct zelfredzaam in een land dat in elk opzicht anders is dan waar je vandaan komt. Hierdoor kunnen vrijheden waar eeuwenlang voor gevochten is onder druk komen staan, met parallelle samenlevingen als resultaat. Daarom helpt de overheid nieuwkomers toegang te krijgen tot onze samenleving en werk. Van nieuwkomers verwachten we dat ze in ruil voor de geboden gastvrijheid bijdragen aan onze samenleving. Door de Nederlandse taal te leren en je te verdiepen in onze waarden en normen, kun je sneller aan het werk. Daarbij bieden we goede begeleiding.

Zorgen voor betaalbare taalcursussen

De Nederlandse taal spreken is cruciaal voor het vinden van een baan. We zorgen in samenwerking met de instelling die de cursussen aanbiedt voor betaalbare cursussen om als nieuwkomer de taal te leren en gaan laaggeletterdheid tegen. Daarbij verwachten we van iedereen maximale inspanning om het Nederlands te leren. Wanneer iemand niet voldoende Nederland spreekt en bewust niet meewerkt, kunnen boetes volgen of korten op de uitkering.

Aandacht voor gelijkwaardigheid en vrijheden

Bij de inburgering besteden we meer aandacht aan onderwerpen als zelfbeschikking, de gelijkwaardigheid van man en vrouw, LHBTI-rechten, antisemitisme en de vrijheid van godsdienst.

 

Jonge kinderen verplicht naar peuterspeelzaal

Jonge kinderen van ouders die inburgeren gaan verplicht naar een peuterspeelzaal om taalachterstanden vroeg aan te pakken. We betrekken ouders bij taalonderwijs voor jonge kinderen.

Subsidie alleen voor organisaties die integratie bevorderen

We ondersteunen organisaties die integratie bevorderen. Dat betekent dat we geen subsidies verstrekken aan organisaties die dat juist niet doen, bijvoorbeeld omdat ze gericht zijn op behoud van de eigen cultuur, of omdat ze democratische waarden ondermijnen. We leiden ambtenaren actief op om huwelijksdwang te herkennen.

Huisvesten statushouders

Voor het huisvesten statushouders (erkende vluchtelingen) heeft de gemeente een wettelijke plicht. Het aantal staat vast. De Middelburgse VVD wil vanwege ons tekort aan arbeidskrachten in bepaalde sectoren ook hier proberen voor elkaar te krijgen dat de statushouders die zich in onze gemeente vestigen beter passen bij de behoeften op onze arbeidsmarkt. Wij willen ook hierover in gesprek met provincie en het COA.