Samen werken aan Middelburg, politiek dichtbij

Een aantal algemene doelen in het besturen van de gemeente en het bedrijven van politiek vinden wij belangrijk. Zo staan wij voor efficiënt en verantwoordelijk bestuur door een krachtig en adequaat gemeenteapparaat dat goed is toegerust om de brede taken van de gemeente uit te voeren. Ook streven we naar dienstbaarheid en integer en doeltreffend bestuur, waar nodig in samenwerking met anderen. Onze doelen voor de komende jaren staan hieronder.

Meepraten in wijken, dorpen en (binnen)stad

De VVD wil investeren in alle wijken en dorpen én in het centrum van de stad. Wij realiseren ons dat de binnenstad een belangrijke centrumfunctie heeft, ook voor de wijken en dorpen eromheen.  Samen zijn wij de gemeente: van vliegveld Midden-Zeeland tot Rittenburg, van Sint Laurens tot Nieuw- en St. Joosland en van de Lange Jan tot de Cleene Hooge. Met onze wijknetwerken willen wij zorgen dat iedereen mee kan praten en willen we politiek dichtbij brengen, vooral als het over ontwikkelingen in de eigen wijk of kern gaat.

Met inwoners en de mogelijkheden van participatie – samen vormgeven van plannen of nieuw beleid - willen wij betrokkenheid, initiatief en medebestuur steeds beter blijven vormgeven.

En participatie betekent ook ruimte geven aan eigen initiatieven. Een plan vanuit inwoners is per definitie een plan om serieus te nemen en goed af te wegen tegen andere belangen en te toetsen op haalbaarheid. Onze insteek daarbij is ‘ja tenzij’, zo lang er ook goed wordt gekeken naar de belangen van andere inwoners en betrokkenen.

Deze vormen van meepraten en gehoord worden zijn een goede aanvulling op de volksvertegenwoordiging in de gemeenteraad. Praat mee! Is niet voor niets al heel lang een van onze oproepen.

Betere dienstverlening vanuit de huiskamer

Door digitalisering en beter gebruik van ICT wordt dienstverlening aan onze inwoners verbeterd en afgestemd op hun behoeften. Steeds meer vragen aan de gemeente en zaken die inwoners van de gemeente nodig hebben kunnen via internet worden geregeld. Het stadskantoor moet daarnaast ook gewoon goed bereikbaar zijn en is ook open buiten kantoortijden voor zaken die je niet digitaal kunt regelen. Wel moet het altijd mogelijk zijn een mens te spreken in plaats van een computer.

Dienstbare volksvertegenwoordigers

Wij nemen de eigen taak als volksvertegenwoordiger en bestuurder serieus. Wij gebruiken onze deskundigheid ten dienste van inwoners en gemeente en hebben als taak de afweging tussen de vele verschillende deelbelangen te maken. Wij zijn ons daarbij bewust van de participatieparadox: de stem van de stille meerderheid is ook belangrijk. Het is aan goede bestuurders die stem toch ook te vinden. Niet iedereen stapt actief naar voren in een participatietraject. Om die stem te vinden kunnen wij ook digitale inspraakplatforms als middelburgers.nl goed gebruiken.

Besturen op basis van onderzoek en informatie

Door gebruik en verzamelen van beschikbare gegevens kunnen wij steeds beter datagedreven besturen. Meer budget is niet per se de oplossing, het gaat om het goed besteden van het beschikbare geld. Data of informatie kunnen daarbij helpen.

Meer aandacht voor privacy en veiligheid bij digitalisering

De gemeente waakt over veel informatie van inwoners. Bij de ontwikkeling van digitalisering is uiteraard al oog voor privacy en digitale veiligheid. Toch verdient de beveiliging en privacy van de gegevens van inwoners die de gemeente beheert volgens ons meer aandacht.

Toonaangevend bij samenwerking in regio

Middelburg maakt deel uit van een regio met buurgemeenten. Met hen willen wij de krachten bundelen, zodat we samenwerken in plaats van elkaar tegenwerken en gezamenlijk de krachten van de regio verder ontwikkelen. Wij kunnen ook nauwer samenwerken met de VVD-fracties in omliggende gemeenten en andere politieke lagen. Wij zien hierin een voortrekkersrol voor de VVD-fractie.