Ons nieuwe verkiezingsprogramma

Het verkiezingsprogramma bestaat uit tien thema's. De inhoud per thema vindt u in het hoofdmenu onder 'speerpunten'. Hieronder vindt u ons programma in zijn geheel.

Samen werken aan Middelburg

Verkiezingsprogramma2022-2026

 

Ons liberale programma

Ook de komende vier jaar werken wij samen aan Middelburg. Deliberalen van de Middelburgse VVD weten zich daarbij gesteund door hun liberaleuitgangspunten en de geweldige vrijwilligers en leden van de VVD. Samen makenwij het waar en staan wij voor onze idealen: vrijheid, verantwoordelijkheid,verdraagzaamheid, sociale rechtvaardigheid en gelijkwaardigheid. U mag ons opdeze beginselen altijd aanspreken.

Het liberalisme vertaalt zich voor onze gemeente in Vrijheid, omdat de vrijheid van ieder mens voorons voorop staat, wij steeds weer streven naar beperking van lokale lasten, hetschrappen van overbodige regelgeving, vrijheden voor en initiatief bijondernemers, het overlaten aan de markt wat door de markt kan worden geregeld,geen overbodige betutteling en het mogelijk maken van vrije en veiligebewegingen van inwoners door goede infrastructuur binnen de gemeente. In Verantwoordelijkheid door het streven naararbeidsdeelname en eigen inkomen, door een goed werkend DIFTAR-systeem zodatinwoners zich verantwoordelijk voelen voor het scheiden van afval, een beroepop actieve inbreng van de inwoners van onze binnenstad, wijken en kernen metwijknetwerken en participatie, waardering van het private initiatief en ruimtevoor ondernemen. Verdraagzaamheid en Gelijkwaardigheid door aandacht inveiligheidsbeleid, sociaal beleid en inburgering voor gelijkwaardigebehandeling van en een plaats voor iedereen die zich binnen de wet en zelf ookverdraagzaam ten opzichte van anderen gedraagt. En Sociale rechtvaardigheid in een degelijke en daardoor betrouwbare oplossing voortoegang tot WMO en jeugdzorg, een vangnet door uitvoering van departicipatiewet, sterkere schouders die zwaardere lasten dragen doorbijvoorbeeld de OZB (zonder daarin door te slaan), een redelijk aantalopvangplaatsen voor asielzoekers en statushouders en een strengveiligheidsbeleid, te beginnen bij jeugd die lijkt te ontsporen.

 

Het programma

Naast onze uitgangspunten staan de komende periode voor onsvoor Middelburg drie doelen centraal: Er zijn voor de inwoners, klaar zijn voorde toekomst en samen werken aan Middelburg.

Ons programma gaat over de onderwerpen waarmee wij hetverschil willen maken. In deze onderwerpen keren naast onze idealen het oogvoor de toekomst, het belang voor de inwoners en het samen werken aanMiddelburg steeds terug. Het gaat dan over:

        1.      Economie:onderwijs, werk en ondernemen zorgen voor vooruitgang

        2.      Voldoendewoningen, prettige wijken, goede wegen

        3.      Binnenstad,studentenstad en meer…

        4.      Gezonde basis:Financiën

        5.      Aandacht voorveiligheid

        6.      Duurzaam, slim enzuinig ontwikkelen

        7.      Toegankelijkezorg voor iedereen

        8.      Goedevoorzieningen voor vrije tijd, cultuur en sport

        9.      Passende opvang,inburgering en huisvesting van nieuwkomers

       10.     Samen werken aanMiddelburg, politiek dichtbij


1. Economie:onderwijs, werk en ondernemen zorgen voor vooruitgang

Werk is van groot belang voor mensen persoonlijk en vooronze samenleving. Met ons werk verdienen we geld voor een goed leven. Wie werktinvesteert in zichzelf en in de toekomst van onze samenleving. Als het goedgaat met de lokale ondernemers dan gaat het goed met gemeente Middelburg. Decoronacrisis heeft onze bedrijven en ondernemers hard geraakt. De MiddelburgseVVD steunt de ondernemers. Zo dragen we bij aan een bloeiende lokale economie,banen voor onze inwoners en innovatieve technieken voor de toekomst.

De Middelburgse VVD is zuinig op haar bedrijfsleven

De gemeente Middelburg is ondernemend. Zowel zakelijke,juridische en financiële dienstverlening, als onderwijs, overheid en(technisch) bedrijfsleven zijn binnen de gemeentegrenzen gevestigd. En debinnenstad kent veel horecaondernemers en detailhandel. We koesteren dediversiteit in het Middelburgse bedrijfsleven en gaan samen met hen op zoeknaar de juiste balans tussen wonen, werken, leren, studeren en ondernemen.

De gemeente denkt oplossingsgericht mee metondernemers

Corona laat bij veel ondernemers diepe sporen na. Dan kaneen steuntje in de rug helpen om weer veerkrachtig en optimistisch aan detoekomst te werken. We gaan samen met het bedrijfsleven kijken wat er extranodig is om de ondernemers te faciliteren. Dat doen we door bij de ondernemerszelf op te halen hoe de gemeente dit optimaal kan doen. Ideeën zijn welkom.Creativiteit en kostenbewustzijn zijn dan belangrijke criteria. Dit moet leidentot een actueel actieplan voor de binnenstad. De gemeente geeft opdrachtenzoveel mogelijk aan lokale ondernemers binnen de mogelijkheden van de wet.

Aan de slag met ondernemers voor hetbeschikbaar hebben en houden van personeel

Bij diverse bedrijfsbezoeken is gebleken dat ‘beschikbaarpersoneel’ een steeds grotere uitdaging is. Daarom gaan we met de MiddelburgseBedrijven Club (MBC) en de Vereniging Ondernemers Middelburg (VOM)inventariseren wat nodig is om dit lokaal of regionaal aan te pakken. We willendaarbij ook aansluiten bij de provinciale aanpak en samenwerken metbedrijfsleven en onderwijsinstellingen. We pleiten voor een actieve rol van degemeente Middelburg in die Zeeuwse aanpak.

We pleiten voor zo min mogelijk regels voorondernemers

Waar het kan verlengen we vergunningen. Daarnaast streven wenaar het zo veel mogelijk afschaffen van vergunningen en vervangen we deze dooralgemene regels of een meldingsplicht. We organiseren ‘schrapsessies’: ingesprek met inwoners en ondernemers halen we op of de gemeente overbodige enonnodige regels gebruikt.

De Trekdijk is een belangrijke locatie voor nieuwebedrijvigheid

De kaders zijn vastgesteld. Dat geeft duidelijkheid vooralle betrokkenen. Voor het vervolg wordt een participatietraject georganiseerdover aspecten als duurzaamheid, groen, verkeersveiligheid zoals de Gemeenteraadin 2021 heeft besloten. Een goede afweging van belangen (omwonenden,bedrijfsleven en gemeente) vormt daarbij voor de Middelburgse VVD, nog steeds,de hoofdlijn. Voorwaarden zijn voor ons dat wij minstens de investering van degemeente willen terugverdienen en dat op den duur het participatieproces wordtafgerond. In het algemeen zorgt de gemeente dat er voldoende bedrijventerreinenzijn voor het vestigen van ondernemingen.

Bedrijventerreinen veiliger en duurzamer

Naast verkeersveiligheid op bedrijventerreinen, is algemeneveiligheid op bedrijventerreinen en in de centra een belangrijk aandachtspunt.In het kader van de energietransitie moeten bestaande bedrijventerreinen wordenopgeknapt en verduurzaamd.

Onderwijs als economische banenmotor

Goed onderwijs trekt jongeren aan in de stad. Onderwijs enkennisinstellingen zijn ook factoren die positief bijdragen aan deaantrekkelijkheid voor ondernemers zich te vestigen in onze gemeente. Daarnaastbieden zij interessante werkgelegenheid. Wij pleiten dan ook voor een blijvendeactieve rol op het gebied van Middelburg studentenstad. Want dat is van belangvoor onze jongeren, ons bedrijfsleven, de demografie en de leefbaarheid.

Agrarische economie en huisvesting voorseizoensarbeid

Om een florerende agrarische sector te behouden, is hetbelangrijk dat boeren niet onnodig gehinderd worden. Daarom geven wij hen deruimte hun grond voor meerdere doeleinden te gebruiken, zoals voor toerisme,agrarisch natuurbeheer, recreatie of andere bedrijvigheid. Ook krijgen zij deruimte om seizoenarbeiders te huisvesten. Dat is goed voor de ondernemer enbeperkt overlast. Ook voor andere sectoren, zoals seizoenstoerisme en industriegeven wij deze ruimte.

We begeleiden (van werk) naar werk als dat kan

De Middelburgse VVD wil dat inwoners met een afstand tot dearbeidsmarkt weer aan de slag gaan. Denk aan de mensen met een uitkering,nieuwe Nederlanders of iemand die arbeidsongeschikt is. Want werk zorgt voorcontact met andere mensen, leidt tot zelfstandigheid en vergroot deeigenwaarde.

We bieden de kans te ondernemen met behoud vanuitkering

De komende vier jaar zetten we ons in voor de ‘socialecoöperatie’ als manier om weer aan het werk te gaan. Een sociale coöperatie iseen initiatief van inwoners gericht op samenwerking en ondernemerschap om dezelfredzaamheid te bevorderen.  Het biedtmensen met een uitkering de mogelijkheid te ondernemen met behoud van uitkering.Een waardevolle kans om de zelfredzaamheid te bevorderen.

Orionis vinden wij een belangrijkesamenwerkingspartner

De Middelburgse VVD wil de komende vier jaar samen metOrionis verder werken aan financiële stabiliteit en onze inwoners op een menselijkeén effectieve manier begeleiden naar werk.

Dienende gemeente

De houding van de gemeente is open, dienend en meedenkendnaar ondernemers die zich in Middelburg willen vestigen en voor bestaandeondernemers.

 

2. Voldoendewoningen, prettige wijken, goede wegen

Veel mensen kunnen geen passende woning vinden, of kunnendeze niet betalen. Een passend woningaanbod betekent ruimte voor de toekomst.Wij vinden daarom dat de gemeente moet meesturen op het aantal en het soortwoningen dat in Middelburg wordt gebouwd.

Wij willen dat huidige en toekomstige generaties inbetaalbare huizen, goed bereikbare wijken en een duurzame leefomgeving kunnenwonen. Bij prettig wonen hoort ook infrastructuur om van A naar B te komen.Daarom zet de VVD voor de komende jaren in op intensief onderhoud van degemeentelijke wegen, bruggen, kades, fietspaden en ondergrondse infrastructuur.Wij moeten voldoende kennis en middelen beschikbaar houden om deze Middelburgseinfrastructuur veilig en goed te houden. Nu bezuinigen leidt later tot hogerekosten.

 

WONEN EN WIJKEN

Vraaggericht bouwen: voor elke levensfase eenpassend aanbod

Wij willen voldoende (nieuw)bouwlocaties en doorbouwen aanvoldoende huizen faciliteren. De Middelburgse VVD wil sturen op minstens 130%plancapaciteit omdat de ervaring leert dat 30% van de plannen niet doorgaat.Dat betekent dat we meer bouwplannen mogen toestaan, we mogen‘overboeken’.  Dat is nodig omdat we de100% echt nodig hebben. Samenwerking met partners in de bouw (zie onder) isdaarvoor heel belangrijk.

Om de juiste woningbouw mogelijk te maken moet voortdurendgoed de vraag en de bevolkingsontwikkeling in de gaten worden gehouden. Opkorte termijn zijn nodig: eengezinswoningen, studentenhuisvesting,appartementen voor senioren (koop en huur in verschillende prijsklassen),starterswoningen en innovatieve woningen als tiny houses en kangoeroewoningen.

De extra woningen moeten allereerst komen op plaatsen waaral gebouwd is – inbreiding – en pas daarna op nieuwbouwlocaties – uitbreiding.Ook zal gekeken moeten worden naar het realiseren van woonruimte boven winkelsof in leegstaande kantoorgebouwen (een woonbestemming geven aan vastgoed). Destad zal voorlopig groeien en nieuwe woningen zijn hard nodig. Wij zullendaarom de bouwplannen aan de randen van de stad moeten doorzetten. Dat geldtook voor de Cleene Hooge. Dit hoeft niet in strijd te zijn met oog voor denatuur (zie onder), de omgeving en omwonenden.

Ook moeten wij meewerken aan goede en waardige tijdelijkehuisvesting voor arbeidsmigranten. Voor onze organisaties en bedrijven zijndeze mensen nodig. Wij moeten daarom uitnodigend zijn voor langer verblijf ofmisschien wel vestiging van deze arbeidskrachten.

Verkorten van aanvraagprocessen

De rol en inzet van de gemeente moet gericht zijn op hetverkorten van bouwprocessen, uiteraard binnen de mogelijkheden van de geldendewetgeving en provinciale afspraken.

Eenvoudige procedures, duidelijke rolverdeling

De nieuwe Omgevingswet belooft eenvoudige en overzichtelijkeprocedures voor vergunningaanvragen in bouw en verbouw. Onderdeel van dieprocedures kan participatie door inwoners en bedrijven/organisaties zijn. DeVVD wil goed vastleggen wat de gemeente Middelburg van een participatietrajectverwacht. Voor alle partijen worden dan de verwachtingen duidelijk en komt inbeeld wie partijen en belanghebbenden kunnen zijn.

Een vaste adviespartner is daarbij het Walchers AdviesteamRuimtelijke Kwaliteit (WARK). Dit team geeft de gemeente onafhankelijk adviesbij ruimtelijke plannen. Wij willen de rol van het WARKverduidelijken/aanscherpen, zodat de inspraak ervan en die van anderebelanghebbenden in balans is.

Kernen en wijken leefbaar en met eigen identiteit

Middelburg, Arnemuiden, Sint Laurens, Kleverskerke en Nieuw-en Sint Joosland hebben hun eigen identiteit en worden daarin gerespecteerd. Wewillen in deze kernen investeren om de leefbaarheid in stand te houden en tebevorderen.

Tweede woningen, toeristische verhuur,leefbaarheid binnenstad

Middelburg is een aantrekkelijke plaats voor tijdelijkverblijf en voor toeristen. De toeristische populariteit moet niet ten kostegaan van de leefbaarheid voor inwoners. De Middelburgse VVD pleit dan ook voorbalans tussen toerisme, woningverhuur en -aankoop en leefbaarheid.

Wij willen daarom een registratieplicht invoeren: aanbiedersin de toeristische verhuur moeten zich registreren bij de gemeente. Daarnaastwillen wij in de binnenstad het tweede-huizenbezit ontmoedigen en regulerendoor bijvoorbeeld forenzenbelasting te verhogen en een maximaal aantal dagenverhuur van een tweede woning. Zo voorkomen we dat huizen worden verkocht aanmensen die er maar een paar weken per jaar wonen. Met de huidige woningkrapteis dat onwenselijk.

Tot slot willen wij in onze huisvestingsverordening eenvergunningplicht opnemen voor kamerverhuur. In Middelburg is het nu mogelijkzonder vergunningen een woning te kopen, daar zes kleine kamers van te maken endeze te verhuren. De gemeente kan hierbij geen eisen stellen en als overlastwordt veroorzaakt kan de gemeente weinig doen. Wij willen daarom dat voorkamerverhuur voortaan een vergunning moet worden aangevraagd. Wij maken onshard voor snelle realisering van meer studentenkamers, maar wel gereguleerd.

Randvoorwaarde: natuurvriendelijk en groen

Middelburg is een gemeente die trots is op haar landelijkgebied en parken, groen en bolwerken in de stad. Groene longen zijn essentieelvoor het woongenot. Bij nieuwe bouwplannen, inbreiding en uitbreiding, stellenwij voorwaarden voor voldoende groene ruimte, inpassing in het landschap, goedebereikbaarheid en veiligheid. Wij willen meer bouwen met oog voor dieleefbaarheid en voor water- en warmte-overlast als ‘hittestress’. Dat is wat devooruitgang ons heeft gebracht en wat de toekomst van ons vraagt.

Ook hier zien wij de principes van ons programma terug:ontwikkelen, bijbouwen, met oog voor milieu- en energievraagstukken:toekomstgericht. Maar ook groen, prettig en vraaggericht bouwen: de menselijkemaat.

Steun bij het verduurzamen bestaande woningen

De Middelburgse VVD vindt het van belang dat bewoners vanmonumenten en andere bestaande woningen de kans krijgen deze op te waarderen ente verduurzamen. Daarom willen wij actief met huiseigenaren zoeken naarfinanciële hulpbronnen bij het verduurzamen. Denk aan regelingen voor isolatie,zonnepanelen, vergroening van de wijk of eigen tuin. Ook hier gelden deprincipes van verkorten en vereenvoudigen. Wij willen verbetering enverduurzaming faciliteren voor (de instandhouding van) onze monumenten, deparels aan de kroon van Middelburg. Verder willen wij alle beschikbare(subsidie)regelingen vanuit Provincie, Rijk en Europa verkennen en benutten omonze inwoners te helpen bij de energietransitie. Zo komt de rekening van verduurzamingniet helemaal bij de inwoners te liggen. Zieook 6. Duurzaam, slim en zuinig ontwikkelen: Vriendelijk voor de portemonnee

De schaal en het dna van Middelburg

Nieuwe bouwplannen en woonontwikkelingen moeten passen bijde schaal en het DNA van Middelburg.

Samenwerken met partners in bouw

De woningmarkten van Veere, Vlissingen en Middelburgbeïnvloeden elkaar. Het is dus verstandig bestuurlijk met elkaar samen tewerken, net als met de Provincie, het regionale bedrijfsleven, bouw- eninfra-ondernemers.

Breed initiatief voor personeelstekort

De VVD wil een Zeeuws initiatief voor de aanpak van hetpersoneelstekort. Als er door gebrek aan personeel onvoldoende huizen wordengebouwd, onder meer voor onze jongeren, dan heeft dat ook een negatief effectop onze scholen, ons verenigingsleven, onze kwaliteit van zorg envoorzieningen. Zie ook 1. Economie, Aan de slag metondernemers voor het beschikbaar hebben en houden van personeel

 

WIJKEN EN WEGEN

Wij pakken het onderhoud aan onze (water)wegen enpaden op

Wij starten zo snel mogelijk met het achterstallig onderhoudvan de gemeentelijke wegen, bruggen, kades, fietspaden en ondergrondseinfrastructuur. Daarvoor trekken wij het nodige geld uit. Nu bezuinigen leidtlater tot hogere kosten.

Fietsvriendelijke stad

Middelburg moet een fietsvriendelijke gemeente zijn enblijven.  Dit past goed bij het dna vande gemeente.  Dat vraagt om inzet. Wijwillen daarom de komende jaren voor onze inwoners en gasten (blijven) werkenaan voldoende fietsenstallingen, goed functionerende OV-stations en–verbindingen, hubs voor goederen- en personenvervoer met voldoendeparkeergelegenheid en elektrische laadpalen. Daarnaast hebben veilige fietsrouteonze aandacht, vanwege al onze jongeren die naar school en verenigingen fietsenen de vele fietsers op weg naar werk en andere bestemmingen.

Wij willen de komende jaren voor onze inwoners en gastenvoldoende fietsparkeerplaatsen. Belangrijk is de fietsenstalling op hetZusterplein. Deze moet blijven en het Plein moet worden vernieuwd en andersworden ingericht.

Ook vriendelijk voor de auto in alle wijken

Een auto is immers voor velen gewoon nodig en betekentvrijheid.

De VVD kiest voor een nieuw parkeerbeleid in de binnenstadwaarbij bewoners centraal staan, en bezoekers parkeren aan de rand van de stad.Zo willen we de stad autoluw maken, dit vraagt extra parkeervoorzieningen aande rand van de stad en uitbreiding van gratis parkeerterreinen. Want we willenniet dat de parkeerdruk in de omliggende wijken vergroot wordt.  Het parkeren bij kantoren in het weekend kanbijdragen aan een oplossing.

Ontsluiting Veerse-Meergebied

Met onze buurgemeenten werken we aan een oplossing voor detoegang van het Veerse-Meergebied die niet te belastend is voor kernen alsArnemuiden, Wolphaartsdijk en Lewedorp.

 

3. Binnenstad,studentenstad en meer…

Een stad heeft aantrekkingskracht als de binnenstad leeft.Met een veilig en aantrekkelijk centrum, zorgen we voor een prettige sfeer inde stad, trekken we bezoekers en zorgen we voor een goede kwaliteit van levenvoor onze inwoners. Tegelijkertijd vraagt een levendige binnenstad om een goedebalans tussen ondernemen, het aantrekken van bezoekers, leefbaarheid enwonen. 

De Middelburgse VVD pleit voor een actief promotiebeleid

We streven naar een levendige winkelstraat vol met lokaleondernemers. Daar kan geen grote webshop tegenop. Samen met het bedrijfsleven,binnenstad-ondernemers, inwoners en studenten stellen we een actieagenda op. Deactieagenda gaat over de ontwikkeling van de stad in balans, de balans tusseninwoners die samenleven met ondernemers, toeristen en studenten. Hetpromotiebeleid is wat ons betreft niet gericht op meer, meer, meer, maar richtzich juist op kwaliteit, realiteit en een gezond evenwicht tussen alle groepen.We trekken hierbij samen op met de plaatselijke ondernemersverenigingen, deKoninklijke Horeca Middelburg, de kunst-en-cultuursector, inwoners en overigebelanghebbenden.

Recreatie en toerisme vinden we belangrijk, maarniet ten koste van een leefbare binnenstad

Middelburg is een uiterst aantrekkelijke toeristische bestemming.Van andere populaire bestemmingen weten we dat het van belang is om dietoeristische populariteit niet ten koste te laten gaan van de leefbaarheid. DeMiddelburgse VVD pleit dan ook voor een goede balans tussen beiden: toerisme enleefbaarheid. Wat ons betreft geen ‘massa is kassa’, maar juist inzetten opkwaliteit, een onderscheidend aanbod, duurzaamheid en kleinschaligheid. Zie ook Wonen: Tweede woningen,toeristische verhuur, leefbaarheid binnenstad

We bestrijden leegstand in de binnenstad

Wij vinden het belangrijk dat de winkelpanden nauwelijksleeg staan. Voor de leefbaarheid willen wij het mogelijk maken boven de winkelste wonen. Dat doen wij door het mengen van functies voor wonen, werken, detailhandelen horeca, waarbij we rekening houden dat de panden in het kernwinkelgebied secvoor detailhandel en/of horeca gebruikt worden. Ook verruimen we devestigingsmogelijkheden, door het opstellen van ruime bestemmingsplannen. Zomaken we de stad prettig en leefbaar, en is er diversiteit in het aanbod. Debinnenstadcoördinator vervult een blijvende rol als adviseur van bedrijven engemeenten en wordt door de gemeente voor maximaal vijftig procent gefinancierd.

De strikte scheiding tussen horeca en detailhandelvinden wij niet meer van deze tijd

De Middelburgse VVD wil dat horecabedrijven hun productenkunnen verkopen aan hun gasten en dat winkeliers hun klanten als gasten kunnenontvangen. We bewaken een gelijk speelveld: in gelijke omstandigheden gelden gelijkeregels. Tijdens het terrasseizoen maken we het uitbreiden van terrassenmogelijk. Plein 1940 willen we hierom opnieuw inrichten.

Zwerfafval

Wij willen maatregelen nemen om het zwerfafval in debinnenstad te beperken. Bijvoorbeeld doordat de gemeente opruimen door inwonersondersteunt en door regelmatiger te vegen, ook op zondag.


4. Gezonde basis:Financiën

De financiële positie van veel Nederlandse gemeenten staatonder druk. Zo ook die van Middelburg. Als de gemeente meer uitgeeft dan erbinnenkomt ontstaan er op enig moment problemen. Daarom let de VVD goed op deMiddelburgse schatkist.

Wij zetten ons in voor een gezond en betrouwbaar financieel beleid

Gezond, omdat inkomsten en uitgaven in balans zijn.Betrouwbaar qua haalbare begrotingen en toereikende budgetten binnen debeschikbare middelen. En voorspelbaar op basis van realistische uitgangspuntenen doelstellingen. We zullen periodiek onze kosten en uitgaven tegen het lichtmoeten houden om te voorkomen dat budgetten maar doorlopen terwijl deonderliggende problemen al opgelost zijn of andere taken inmiddels meerprioriteit hebben.

Door kritisch te kijken naar de taken die de gemeenteuitvoert kan geld worden vrijgespeeld voor een mooiere en schonere openbareruimte in alle wijken.

We leggen de rekening liever niet bij onze inwoners

De Middelburgse VVD zal zich daarom hard maken, mochten erextra middelen beschikbaar komen, voor in eerste instantie, lastenverlichtingvoor onze inwoners. Denk daarbij aan lagere/geen hogere belastingen als onroerendzaakbelasting,afvalstoffenheffing en rioolheffing. Wij kijken ook kritisch naarprecariobelasting.

Door verstandig te begroten en spaarzaam te zijnhopen wij te kunnen investeren in:

     -         Het centrum en in alle wijken en dorpen van Middelburg

     -         Een mooiere en schonere openbare ruimte

     -         De koopkracht van inwoners (lage belastingen,inflatiecorrectie op subsidies)

Subsidiegeld is belastinggeld

Dit vraagt een solide inhoudelijke en financiëleterugkoppeling door subsidieontvangers aan de gemeente, zodat we kunnen zien opwelke wijze subsidies bijdragen aan het realiseren van onze maatschappelijkedoelstellingen. Tegelijkertijd waken we voor onnodige bureaucratie bij hetaanvragen van subsidies, maar controle is belangrijk.

Knaken voor taken

Samen met andere gemeenten in Zeeland (VZG) en Nederland(VNG) moeten we kritisch zijn op onze taken. Vanuit het rijk geen knaken, danook geen (nieuwe) taken. Bijvoorbeeld bij uitvoering geven aan deenergiestrategie (RES) en het klimaatakkoord.

Taken afstoten

Voor veel taken zijn de gemeente en/of overheidsbedrijvenlang niet altijd de partij die dat het beste kunnen uitvoeren.


5. Aandacht voorveiligheid

De VVD wil dat iedereen in gemeente Middelburg veilig kanwonen, verblijven, werken en ondernemen. Zonder veiligheid geen vrijheid. Samenmet inwoners en ondernemers zorgt de gemeente daarom voor een veiligeleefomgeving. Door met elkaar op te trekken gaan we overlast tegen. We zijnvoor harde aanpak van criminaliteit en zetten alles op alles om herhaling tevoorkomen. We willen criminaliteit voorkomen door met jongeren aan de slag tegaan en werken samen in wijken en met politie en justitie om herhaling tevoorkomen.

In de gemeente Middelburg kan iedereen zichzelf zijn

Wij zijn tegen discriminatie en geweld in algemene zin enstimuleren actief de veiligheid van LHBTI’s. Tegelijkertijd pleiten we voor eengrotere bewustwording van de gevolgen van discriminatie en vooroordelen in onzesamenleving. Dit doen we door voorlichting en concrete projecten te steunen. Zomaken wij met elkaar thema’s als LHBTI, racisme en gelijkwaardigheidbespreekbaar.  

Voorkomen van grotere verdeeldheid in de samenlevingis beter dan genezen 

In onze maatschappij worden steeds grotere tegenstellingenervaren. Als die tegenstellingen te veel op de spits worden gedreven, raakt desamenleving verdeeld. Dit ‘wij-zij-denken’ kan een voedingsbodem zijn voorjeugdcriminaliteit en radicalisering. Daarom willen wij investeren in desociale ontwikkeling van wijken en dorpen door de inzet van opbouwwerkers enwijkteams. Zij kunnen signalen in het vroegste stadium herkennen en insamenwerking met de gemeente, scholen en ouders erger voorkomen.

Herhaling voorkomen door het bieden van perspectief

Om te voorkomen dat er herhaling van crimineel gedrag plaatsvindt, werken we samen met de scholen om jongeren met een criminele achtergrondperspectief te bieden. Het leren meedoen in de samenleving voorkomt dat zeafglijden naar georganiseerde criminaliteit.

De politie en de buitengewoon opsporingsambtenaren(boa’s) zijn zichtbaar op straat

Extra boa’s vergroten de zichtbaarheid van handhaving enverminderen kleine criminaliteit. De kosten van handhaving worden zo veelmogelijk verhaald op diegenen die het veroorzaken. Als er boetes door onze boa’sworden uitgeschreven dan vloeien die terug in de gemeentekas. Dit geld kunnenwe dan weer gebruiken om de veiligheid te verbeteren. Alle boa’s worden metbevoegdheden en materiaal voldoende uitgerust om hun werk goed te doen. 

Wij vinden veiligheid ook een gezamenlijkeverantwoordelijkheid

Middelburgers die onveilige of verdachte situaties zien,melden dit bij de politie. Wijkagenten zijn actief in dorpen en wijken enkennen de buurt goed. De Middelburgse VVD is voorstander vanbewonersinitiatieven als buurtpreventie, waarbij inwoners zelf een oogje in hetzeil houden. Initiatieven op dit gebied worden door de gemeente ondersteund.

Middelburgse ondernemers houden de digitale deurengesloten 

De gemeente en ondernemers hebben de verantwoordelijkheidervoor te zorgen dat hun netwerk goed beschermd is, zodat hackers in Middelburggeen open digitale deuren vinden.

Nultolerantie bij drugsbeleid

Middelburg blijft coffeeshopvrij. De gemeente pakt drugsdealershard aan en de burgemeester gebruikt zijn bevoegdheden, bijvoorbeeld omdrugspanden te sluiten.

We zijn scherp op ondermijning en witwaspraktijken

Crimineel geld mag de bovenwereld niet bereiken. We weigereneen vergunning of trekken deze in als deze misbruikt worden voor hetfaciliteren van criminele activiteiten. De gemeente biedt ondersteuning aanondernemers bij het doorvoeren van het Keurmerk Veilig Ondernemen (KVO) opwinkelgebieden en bedrijventerreinen.


6. Duurzaam, slim enzuinig ontwikkelen

De VVD pleit voor zo duurzaam mogelijke ontwikkeling engroei. Wij zijn tegen onnodige verspilling en vervuiling. Duurzaamheid biedtzelf ook kansen voor economische groei, bijvoorbeeld in het geval van deenergietransitie. Milieumaatregelen moeten betaalbaar en behapbaar zijn voorinwoners. Wij staan voor een slimme aanpak in het schoon en spaarzaam omgaanmet de wereld om ons heen. Daarbij zijn we ook realistisch. De maatschappij isal flink aan het verduurzamen. De meeste mensen zitten niet te wachten op grotehoeveelheden windmolens en zonneparken. Voor een tweede kerncentrale isdaarentegen veel draagvlak in Zeeland.

Voorkom onnodige verspilling en vervuiling

Verspilling en vervuiling moeten worden vermeden om anderenzo min mogelijk lastig te vallen met ons consumptiegedrag, om uitputting vangrondstoffen te voorkomen en voor een schone en prettige leefomgeving.  Liberalen doen hierbij een beroep op deindividuele en gemeenschappelijke verantwoordelijkheid voor de omgeving en hetschadebeginsel: de eigen vrijheid (te doen en laten wat wij willen) eindigtwaar die van andere begint. We doen ook een beroep op de eigenverantwoordelijkheid: de vervuiler betaalt, bijvoorbeeld met een systeem voorafvalinzameling als Diftar.

De gemeente kan veel betekenen 

Zuinig en schoon doelgroepenvervoer, afvalscheiding,energiezuinige verlichting, laadpalen, energiezuinige eigen accommodaties,duurzame elektriciteits-opwek en infra, richtlijnen voor commercieel vastgoeden schoolgebouwen.  Hieronder concrete voorbeeldenwaaraan wij willen werken.

Vervoer

Bij aanbestedingen voor doelgroepenvervoer of andere vormenvan vervoer dagen we de markt uit om met nieuwere, slimmere en goedkoperealternatieven te komen, die ook bijdragen aan de klimaatdoelstellingen. Daarbijzijn wij voorstander van hubs voor duurzame stadsdistributie: plaatsen buitende stad, waar duurzame vervoersmiddelen vertrekken voor bevoorrading van debinnenstad.

Bouwen

Energiezuinig bouwen moet verder worden gestimuleerd en wedoen een beroep op de innovatiekracht van onze inwoners, ondernemers enwoningbouwverenigingen. Ook willen wij actief bijdragen aan het begeleiden vangoede initiatieven door het bureaucratische proces. Zo versnellen we deenergietransitie en versterken tegelijkertijd de lokale economie.

Geen rompslomp bij aanvragen

Algemeen staan wij voor aanvragen vanduurzaamheidsoplossingen zonder rompslomp: zonnepanelen, laadpalen, subsidies.Wij gaan voor simpele lokale procedures bij één duurzaamheidsloket.

Groen en opvang regenwater

De gemeente stimuleert de vergroening van tuinen en van deopenbare ruimte. Ook de VVD zet in op planten van groen door de gemeenten enhet aanjagen van ‘steen eruit, groen erin’ en eigen opvang regenwater bijinwoners. Wij maken werk van opslag van overtollig regenwater, bijvoorbeeld inwadi’s en half verharding, denk aan het Molenwaterpark. Zo vermindert deoverlast van zware regenval.

Slim

Wanneer een straat open gaat ontstaan er kansen: gelijkkijken of een riool moet worden vervangen, of er kabels bij moeten wordengelegd, of er minder verharding kan worden gerealiseerd en of we hittestresstegen kunnen gaan. 

Vriendelijk voor de portemonnee:subsidieregelingen en lage heffingen

De rioolheffing mag niet hoger zijn dan nodig. Wij willendeze koppelen aan het waterverbruik.

Ook willen wij actief met huiseigenaren zoeken naarfinanciële hulpbronnen zodat zij kunnen verduurzamen. Hiervoor kunnen zijterecht bij het duurzaamheidsloket. Denk aan regelingen voor isolatie,zonnepanelen, vergroening van de wijk of eigen tuin. Isolatie is heelbelangrijk. Verder willen wij alle beschikbare (subsidie)regelingen vanuitProvincie, Rijk en Europa verkennen en benutten om onze inwoners te helpen bijde energietransitie. Zie ook 2. Wonen en wijken,Steun bij het verduurzamen bestaande woningen.

Opgaven samen oppakken

In de Zeeuwse regio werken wij samen aan de uitvoering vande regionale Energiestrategie.

Energie: isolatie en redelijke verduurzaming

Om te beginnen moet de gemeente nog meer werk maken vanenergiebesparing.

Nu de Nederlandse aardgasproductie sterk teruggebracht wordten een afhankelijkheid van importgas ongewenst is, zal onzewarmte/koude-voorziening anders ingericht moeten worden. Wij willen daarom ookisolatie voor bestaande bouw stimuleren en sturen op ontwikkeling van opslagvan warmte en kou. Daarnaast pleiten wij voor inzet van kernenergie (zieonder).

Daarbij moet de overgang naar nieuwe energiebronnen redelijken behapbaar zijn. Wij zijn niet voor het stimuleren binnen onze gemeente vanwindmolens, grote velden zonnepanelen op goede landbouwgrond enbiomassacentrales als de effectiviteit daarvan niet onomstotelijk vast staat.De impact op de natuurbeleving en vrije horizon is aanzienlijk en het draagvlakneemt af naarmate deze zaken dichterbij woningen komen. Ook hier kan geensprake zijn van een overheid die van bovenaf zaken dicteert waarvooronvoldoende draagvlak is. 

Kernenergie: robuust, duurzaam en het Rijk moet ookmeedoen

Kernenergie is een goed alternatief. Bureau eRisk heeft eenonderzoek gedaan naar de rol van kernenergie voor het Nederlandseenergiesysteem. Volgens het onderzoek vullen duurzaam opgewekte energie enkernenergie elkaar aan. Kernenergie draagt dus bij aan een robuustenergiesysteem. In het energiesysteem van de toekomst wordt veel duurzameenergie opgewekt met wind en zon. Door gebruik van kernenergie kunnen dieduurzame energievoorzieningen maximaal worden benut en kunnen deklimaatdoelstellingen met meer zekerheid worden gehaald.

Investeren in kernenergie maakt Zeeland sterker, is goedvoor werkgelegenheid en kennisontwikkeling, het versterkt de verduurzaming vande industrie en de Zeeuwse waterstofambities en draagt bij aan deklimaatplannen van Nederland en Europa. De gemeente Middelburg heeft hier eenrol als aandeelhouder van PZEM. De VVD is van mening dat in plaats van hetontmantelen van de kerncentrale we moeten inzetten op verlenging van delevensduur van deze centrale en een positieve houding moeten aannemen tenaanzien van de bouw van een tweede kerncentrale in Zeeland.

Van de rijksoverheid verwachten we regie bij financiering enexploitatie van de centrale. Als de centrale ontmanteld wordt, vinden wij dathet Rijk daarvoor medeverantwoordelijk is, net als voor de opslag van hetrestafval.

  

7. Toegankelijkezorg voor iedereen

Vroeg of laat krijgen we allemaal met zorg te maken. Daaromwillen we goede en efficiënte zorg, waarin de mens centraal staat. DeMiddelburgse VVD vindt het belangrijk dat de uitvoering van de Wmo en dejeugdzorg kwalitatief en financieel op orde zijn. Want op die manier ontstaatinvesteringsruimte voor de leefbaarheid in de dorpen, wijken en buurten.

Voorkomen is beter dan genezen

De Middelburgse VVD wil hulp en ondersteuning zo dichtmogelijk bij huis organiseren, zodat je in je eigen buurt oud kan worden. Eenbuurt waar je buren gemakkelijk kunt ontmoeten voor een gezellig praatje. Enwaar alle straten toegankelijk zijn. Ideeën van inwoners die daaraan bijdragenworden omarmd.

We pleiten voor de toepassing van de laatste inzichten ophet gebied van preventie en de nieuwste technologieën die bijdragen aan het ingezondheid langer thuis kunnen blijven wonen.

Omdat sport op zoveel manieren een positieve invloed heeftop ons leven, vinden wij het logisch om sport in te zetten als hulpmiddel voorinwoners met wie het minder goed gaat. Daarom willen we dat sportclubs, hetonderwijs en zorginstellingen nauw met elkaar samenwerken zodat zij problemenop tijd signaleren. We ondersteunen ook initiatieven die goed zijn voorgezondheid en vitaliteit.

We zorgen voor elkaar, dat vinden wij normaal

Door onderlinge verbondenheid krijgen inwoners die dooruiteenlopende omstandigheden of gebeurtenissen in hun leven, niet meer geheelop eigen kracht kunnen functioneren, aandacht vanuit de directe leefomgeving.Ze worden opgemerkt en geholpen door bekenden. Dit willen we bereiken door desociale ontwikkeling te versterken in dorpen en wijken van gemeente Middelburg.Want daar zit veel actieve betrokkenheid van de bewoners. Ook zijn er vaakverschillende faciliteiten, instellingen en organisaties aanwezig in buurten.De VVD wil de actieve betrokkenheid en aanwezigheid van kennis en organisatiesslim combineren zodat buurtbewoners kansen en gelegenheden hebben om zelfinitiatieven te starten, activiteiten te ontplooien of daaraan mee te doen. Wevinden de ervaringen van de bewoners belangrijk: Welke voorzieningen mist dewijk of buurt? En wat kunnen inwoners betekenen bij de realisatie ervan?

Vrije toegang tot bepaalde voorzieningen mogelijkmaken

Onze ambitie is meer ruimte te bieden aan vrij-toegankelijkevoorzieningen. Dan is er geen indicatie nodig. Voorbeelden zijnontmoetingsplaatsen en voor- en na schoolse activiteiten. We willen hiermeezorgen dat mensen met elkaar in contact blijven, meedoen en dat eenzaamheidwordt voorkomen. Wij verwachten dat inwoners zich hiervoor zullen inzetten. Degemeente kan zorgen dat inwoners de voorzieningen kennen door aandacht inwijknetwerken, bij welzijnsorganisaties, in scholen en wijkgebouwen, via degemeentelijke website en via doemee.middelburgers.nl.

Open en collegiaal samenwerken bij ondersteuning ineen gezin is plicht

Nog te vaak horen wij dat in een gezin (te) veelverschillende zorgprofessionals over de vloer komen, die elk vanuit hun eigenexpertise ondersteuning bieden. Wij vinden dat dat anders kan. Dit begint bijde gesprekken voor indicatiestelling. In die gesprekken worden alle hulp enondersteuningsvormen besproken en slim gecombineerd. De verschillendezorgorganisaties die over de vloer komen bij een gezin zijn daar gezamenlijkverantwoordelijk voor. Ze sluiten elkaar niet uit, maar werken samen en leverenin een open sfeer gecombineerde zorg in het gezin. De Middelburgse VVD pleitervoor dat de gemeente dit nadrukkelijk meeneemt bij het inkopen (deaanbesteding) van zorg en ondersteuning.

Zorg voor wie het echt nodig heeft

Hulp en ondersteuning die op basis van een indicatie wordtverstrekt (professionele zorg) wordt betaald met belastinggeld. We kunnen eeneuro maar eenmaal uitgeven. Daarom pleiten we ervoor dat zorggeld aan de meestkwetsbare en afhankelijke inwoners wordt besteed.

Er komt een scherpere afbakening van wat we scharen onderjeugdzorg en de Wmo. Nog te vaak krijgen kinderen hulp voor zaken die horen bijnormaal opgroeien of blijkt ondersteuning niet effectief. De gemeente treedt dezorgvrager en -uitvoerder met betrokkenheid en daadkracht tegemoet.

De keuzevrijheid van inwoners die daadwerkelijkprofessionele zorg nodig hebben hoeft niet te worden beperkt.

Bij problematische schulden zorgen we voor ademruimte, zodatde problemen met een schuldhulpverlener op een rij gezet kunnen worden. Zo voorkomenwe verdere escalatie. Bij schuldhulpverlening hebben we specifiek aandacht voorde mentale gezondheid van onze inwoners. Wanneer er signalen zijn dat schuldenontstaan, bieden we zo vroeg mogelijk hulp.

 

8. Goedevoorzieningen voor vrije tijd, cultuur en sport

De Middelburgse VVD vindt cultuur en sport belangrijk, omdathet bijdraagt aan ontspanning en een gezonde, duurzame en weerbare samenleving.Daarom zorgen we in onze gemeente voor een rijk aanbod van culturelevoorzieningen en evenementen voor alle leeftijden. Tegelijkertijd staan wij ookvoor voldoende sport- en bewegingsmogelijkheden voor jong en oud. Zeker nu onzesamenleving steeds ouder wordt, is het belangrijk dat we in beweging blijven endat sport voor iedereen toegankelijk is.

Kunst, cultuur en erfgoed vinden wij belangrijk

Kunst, erfgoed en cultuur zijn van grote waarde voor desamenleving. Cultuur stimuleert creativiteit, creativiteit leidt totvernieuwing. Dat heeft ook een positief effect op de economie. Cultuur inMiddelburg is van iedereen. Onze monumenten moeten wij koesteren. Bij hetzorgen voor ons erfgoed denken wij aan materieel en immaterieel erfgoed, zoalsvoorstellingen, tradities, bijzondere kennis en vaardigheden.

Kunst en cultuur moet toegankelijk en betaalbaar zijn, enniet (voor een groot deel) drijven op gemeenschapsgeld. Wij pleiten voor eenculturele sector met een divers aanbod en de financiën op orde. Daarbij zienwij de Zeeuwse cultuur als een top-sector, met een aanzienlijk aantalarbeidsplaatsen. Deze sector is een flinke toegevoegde waarde voor deaantrekkelijkheid van Middelburg en trekt vele bezoekers aan. 

Subsidiegeld is belastinggeld

Wij willen niet bezuinigen op cultuur, maar het geld zoeffectief mogelijk inzetten.  Subsidiesvoor culturele voorzieningen ondersteunen een aanbod van kunst en cultuur vooralle inwoners. Als voorwaarde voor subsidie verwachten we dat aanvragers ookzelf zorgdragen voor een deel van de inkomsten, ze verantwoordelijkheidafleggen hoe zij belastinggeld besteden en bijdragen aan een maatschappelijkdoel. We staan achter het landelijke VVD-standpunt om de cultuurmiddelen meerte regionaliseren in plaats van het budget grotendeels naar Amsterdam over tehevelen.

Sport is belangrijk voor de fysieke en mentalegezondheid

Door te sporten worden we fitter, sluiten we vriendschappenen nemen we actiever deel aan de samenleving. We pleiten voor gelijke kansen engelijke behandeling van al onze inwoners. Voor discriminatie, homo- entransfobie, antisemitisme en racisme is geen plek in gemeente Middelburg. Ditdoen wij door ook hier in het sportbeleid aandacht voor te vragen.

Sporten als uitlaatklep en sociaal bindmiddel voorjong en oud

De gemeente draagt daarom financieel bij aan het sportenvoor kinderen, als hun ouders het niet kunnen betalen. De Middelburgse VVDvindt ook dat er een alternatieve en passende locatie moet komen voor deskatebaan. We zorgen voor voldoende plekken om buiten te spelen, bewegen ensporten. Denk daarbij aan plaatsen op bedrijventerreinen waar mensen in hunpauze kunnen bewegen zoals het initiatief ‘vitaal Middelburg’ en laagdrempeligewandelroutes met voldoende rustmogelijkheden.

Sportaccomodaties waar mogelijk inzetten voor meerdere doeleinden

Zo kunnen zoveel mogelijk van onze inwoners gebruik makenvan de faciliteiten. Ook zorgen we ervoor dat voor jongerenprojecten gebruikkan worden gemaakt van de sportaccommodaties. Wij betrekken huidige gebruikersals sportclubs bij het ontwikkelen en verbeteren van (veiligheidssituatiesrond) de accommodaties.

 

9. Passende opvang,inburgering en huisvesting van nieuwkomers

De gemeente Middelburg heeft drie taken op het gebied vanbegeleiding en opvang van asielzoekers, vluchtelingen en migranten: opvang,inburgering en huisvesting van statushouders.

Opvang asielzoekers moet passen en de locatieprocedure moet transparant 

Middelburg moet in redelijkheid en in verhouding bijdragenaan de opvang van vluchtelingen en asielzoekers. Denk daarbij aan hetinwoneraantal van Middelburg. Een kleine groep nieuwkomers kan goed integreren,bij een verhoudingsgewijs grote groep gaat dat doorgaans moeizamer.

Daarbij vraagt het huisvesten van asielzoekers om overlegmet de inwoners in de buurt. Zij worden immers voor een bepaalde tijd buren vanelkaar. De Middelburgse VVD zal zorgen voor open en heldere communicatie en zalop integere wijze inspelen op oprechte zorgen over bijvoorbeeld het maximaleaantal, de begeleiding van asielzoekers en veiligheid. Zo dragen wij bij aanhet beste draagvlak bij omwonenden en inwoners.

Wij willen daarom vanaf het begin van een eventueel planvoor een asielzoekerscentrum op een bepaalde plaats het open gesprek aangaanmet de omwonenden. Goed luisteren en daarna handelen zijn even belangrijk. Datgeldt ook voor zorgvuldige besluitvorming bij de vestiging van een AZC. Er zaldus geen sprake zijn van overhaaste toezeggingen of van besluiten die wordengenomen voordat overleg met omwonenden heeft plaatsgevonden. Opvang enintegratie kan alleen succesvol zijn als dit breed wordt gedragen.

Daarnaast willen we dat de gemeente Middelburg verkent hoesamen met het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers (COA), het UWV enkennisinstellingen aan de voorkant beter kan worden afgestemd tussen de kennisen competenties van de geplaatste asielzoekers en de specifiekearbeidsmarkttekorten in Middelburg en omstreken.

Inburgeren en de Nederlandse taal leren zijnbelangrijk

Je bent niet direct zelfredzaam in een land dat in elkopzicht anders is dan waar je vandaan komt. Hierdoor kunnen vrijheden waareeuwenlang voor gevochten is onder druk komen staan, met parallellesamenlevingen als resultaat. Daarom helpt de overheid nieuwkomers toegang tekrijgen tot onze samenleving en werk. Van nieuwkomers verwachten we dat ze inruil voor de geboden gastvrijheid bijdragen aan onze samenleving. Door deNederlandse taal te leren en je te verdiepen in onze waarden en normen, kun jesneller aan het werk. Daarbij bieden we goede begeleiding.

Zorgen voor betaalbare taalcursussen

De Nederlandse taal spreken is cruciaal voor het vinden vaneen baan. We zorgen in samenwerking met de instelling die de cursussen aanbiedtvoor betaalbare cursussen om als nieuwkomer de taal te leren en gaanlaaggeletterdheid tegen. Daarbij verwachten we van iedereen maximale inspanningom het Nederlands te leren. Wanneer iemand niet voldoende Nederland spreekt enbewust niet meewerkt, kunnen boetes volgen of korten op de uitkering.

Aandacht voor gelijkwaardigheid en vrijheden

Bij de inburgering besteden we meer aandacht aan onderwerpenals zelfbeschikking, de gelijkwaardigheid van man en vrouw, LHBTI-rechten,antisemitisme en de vrijheid van godsdienst.

Jonge kinderen verplicht naar peuterspeelzaal

Jonge kinderen van ouders die inburgeren gaan verplicht naareen peuterspeelzaal om taalachterstanden vroeg aan te pakken. We betrekkenouders bij taalonderwijs voor jonge kinderen.

Subsidie alleen voor organisaties die integratiebevorderen

We ondersteunen organisaties die integratie bevorderen. Datbetekent dat we geen subsidies verstrekken aan organisaties die dat juist nietdoen, bijvoorbeeld omdat ze gericht zijn op behoud van de eigen cultuur, ofomdat ze democratische waarden ondermijnen. We leiden ambtenaren actief op omhuwelijksdwang te herkennen.

Huisvesten statushouders

Voor het huisvesten statushouders (erkende vluchtelingen)heeft de gemeente een wettelijke plicht. Het aantal staat vast. De MiddelburgseVVD wil vanwege ons tekort aan arbeidskrachten in bepaalde sectoren ook hierproberen voor elkaar te krijgen dat de statushouders die zich in onze gemeentevestigen beter passen bij de behoeften op onze arbeidsmarkt. Wij willen ookhierover in gesprek met provincie en het COA.

 

10. Samen werken aanMiddelburg, politiek dichtbij

Een aantal algemene doelen in het besturen van de gemeenteen het bedrijven van politiek vinden wij belangrijk.  Zo staan wij voor efficiënt enverantwoordelijk bestuur door een krachtig en adequaat gemeenteapparaat datgoed is toegerust om de brede taken van de gemeente uit te voeren. Ook strevenwe naar dienstbaarheid en integer en doeltreffend bestuur, waar nodig insamenwerking met anderen. Onze doelen voor de komende jaren staan hieronder.

Meepraten in wijken, dorpen en (binnen)stad

De VVD wil investeren in alle wijken en dorpen én in hetcentrum van de stad. Wij realiseren ons dat de binnenstad een belangrijkecentrumfunctie heeft, ook voor de wijken en dorpen eromheen.  Samen zijn wij de gemeente: van vliegveldMidden-Zeeland tot Rittenburg, van Sint Laurens tot Nieuw- en St. Joosland envan de Lange Jan tot de Cleene Hooge. Met onze wijknetwerken willen wij zorgendat iedereen mee kan praten en willen we politiek dichtbij brengen, vooral alshet over ontwikkelingen in de eigen wijk of kern gaat.

Met inwoners en de mogelijkheden van participatie – samenvormgeven van plannen of nieuw beleid - willen wij betrokkenheid, initiatief enmedebestuur steeds beter blijven vormgeven.

En participatie betekent ook ruimte geven aan eigeninitiatieven. Een plan vanuit inwoners is per definitie een plan om serieus tenemen en goed af te wegen tegen andere belangen en te toetsen op haalbaarheid.Onze insteek daarbij is ‘ja tenzij’, zo lang er ook goed wordt gekeken naar debelangen van andere inwoners en betrokkenen.

Deze vormen van meepraten en gehoord worden zijn een goedeaanvulling op de volksvertegenwoordiging in de gemeenteraad. Praat mee! Is nietvoor niets al heel lang een van onze oproepen.

Betere dienstverlening vanuit de huiskamer

Door digitalisering en beter gebruik van ICT wordtdienstverlening aan onze inwoners verbeterd en afgestemd op hun behoeften.Steeds meer vragen aan de gemeente en zaken die inwoners van de gemeente nodighebben kunnen via internet worden geregeld. Het stadskantoor moet daarnaast ookgewoon goed bereikbaar zijn en is ook open buiten kantoortijden voor zaken dieje niet digitaal kunt regelen. Wel moet het altijd mogelijk zijn een mens tespreken in plaats van een computer.

Dienstbare volksvertegenwoordigers

Wij nemen de eigen taak als volksvertegenwoordiger enbestuurder serieus. Wij gebruiken onze deskundigheid ten dienste van inwonersen gemeente en hebben als taak de afweging tussen de vele verschillendedeelbelangen te maken. Wij zijn ons daarbij bewust van de participatieparadox:de stem van de stille meerderheid is ook belangrijk. Het is aan goedebestuurders die stem toch ook te vinden. Niet iedereen stapt actief naar vorenin een participatietraject. Om die stem te vinden kunnen wij ook digitaleinspraakplatforms als middelburgers.nl goed gebruiken.

Besturen op basis van onderzoek en informatie

Door gebruik en verzamelen van beschikbare gegevens kunnenwij steeds beter datagedreven besturen. Meer budget is niet per se deoplossing, het gaat om het goed besteden van het beschikbare geld. Data ofinformatie kunnen daarbij helpen.

Meer aandacht voor privacy en veiligheid bijdigitalisering

De gemeente waakt over veel informatie van inwoners. Bij deontwikkeling van digitalisering is uiteraard al oog voor privacy en digitaleveiligheid. Toch verdient de beveiliging en privacy van de gegevens vaninwoners die de gemeente beheert volgens ons meer aandacht.

Toonaangevend bij samenwerking in regio

Middelburg maakt deel uit van een regio met buurgemeenten.Met hen willen wij de krachten bundelen, zodat we samenwerken in plaats vanelkaar tegenwerken en gezamenlijk de krachten van de regio verder ontwikkelen.Wij kunnen ook nauwer samenwerken met de VVD-fracties in omliggende gemeentenen andere politieke lagen. Wij zien hierin een voortrekkersrol voor deVVD-fractie.